Recept 19 januari 2021
Så ångbakar du asiatiskt baobröd
”Vita och fluffiga som små mumintroll”. Så beskriver Marie Mandelmann sin variant av de vietnamesiska, ångbakade baobullarna.
I serien ”Mandelmanns gård” på TV4 kallar hon dem ”muminbröd” och fyller dem med ångkokta primörer, som strutbräkenknoppar och grön örtdressing.
Full baobröden med smaker
De fluffiga, kuvertliknande bröden kan fyllas med kött, fisk eller grönsaker. Kryddstarka smaker passar bra som kontrast mot de mjuka brödens milda smak. Som kimchi, koriander, vitlök, ingefära, hoisonsås, chilimajonnäs, med mera.
Ångbakade Bao Buns
Skriv ut
Ingredienser:
- 1/2 paket jäst
- 2 deciliter rumsvarm mjölk (eller mer om det behövs)
- 2 matskedar rapsolja + mer till pensling av bröden
- 7 deciliter mjöl (cirka)
- 1 kryddmått bakpulver
- 1 matsked socker
- 0,5 tesked salt
Gör så här:
- Lös upp jästen i den rumsvarma mjölken med en nypa socker i en skål och i en separat bunke: blanda mjöl, bakpulver socker och salt-
- Tillsätt de våta ingredienserna till de torra ingredienserna och knåda ihop till en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
- Lyft upp degen, smörj bunkens insida med lite olja och lägg tillbaka degen och låt den jäsa till dubbel storlek (cirka en timme).
- Ta upp degen och lägg på en mjölad bänk och knåda tills degen är slät. Dela degen i 12 bitar och forma till små bollar.
- Kavla ut varje boll till en oval och pensla lite olja på den ena halvan och vik sedan över den andra halvan. Täck och låt jäsa tull dubbel storlek, cirka 30 minuter.
- Koka upp vatten i botten av en vid kastrull och placera ett durkslag, bambukorg eller ångkokartillsats över.
- Lägg i bakplåtspapper i botten och täck med lock. Ånga ett par bullar i taget tills de pöst upp och blivit fluffiga, cirka 10-15 minuter - under lock. Låt bullarna svalna innan du lägger i fyllningen och serverar.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.