Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 19 januari 2021

Så ångbakar du asiatiskt baobröd

 Ångbakade mjuka bao buns, eller baobröd. Här med Marie Mandelmanns smakrika fyllning av ångkokta primörer med örtdressing. Foto: TV4
Ångbakade mjuka bao buns, eller baobröd. Här med Marie Mandelmanns smakrika fyllning av ångkokta primörer med örtdressing. Foto: TV4

”Vita och fluffiga som små mumintroll”. Så beskriver Marie Mandelmann sin variant av de vietnamesiska, ångbakade baobullarna.

I serien ”Mandelmanns gård” på TV4 kallar hon dem ”muminbröd” och fyller dem med ångkokta primörer, som strutbräkenknoppar och grön örtdressing.

Full baobröden med smaker

De fluffiga, kuvertliknande bröden kan fyllas med kött, fisk eller grönsaker. Kryddstarka smaker passar bra som kontrast mot de mjuka brödens milda smak. Som kimchi, koriander, vitlök, ingefära, hoisonsås, chilimajonnäs, med mera.

Ångbakade Bao Buns

Skriv ut

Ingredienser:

 • 1/2 paket jäst
 • 2 deciliter rumsvarm mjölk (eller mer om det behövs)
 • 2 matskedar rapsolja + mer till pensling av bröden
 • 7 deciliter mjöl (cirka)
 • 1 kryddmått bakpulver
 • 1 matsked socker
 • 0,5 tesked salt

Gör så här:

 1. Lös upp jästen i den rumsvarma mjölken med en nypa socker i en skål och i en separat bunke: blanda mjöl, bakpulver socker och salt-
 2. Tillsätt de våta ingredienserna till de torra ingredienserna och knåda ihop till en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
 3. Lyft upp degen, smörj bunkens insida med lite olja och lägg tillbaka degen och låt den jäsa till dubbel storlek (cirka en timme).
 4. Ta upp degen och lägg på en mjölad bänk och knåda tills degen är slät. Dela degen i 12 bitar och forma till små bollar.
 5. Kavla ut varje boll till en oval och pensla lite olja på den ena halvan och vik sedan över den andra halvan. Täck och låt jäsa tull dubbel storlek, cirka 30 minuter.
 6. Koka upp vatten i botten av en vid kastrull och placera ett durkslag, bambukorg eller ångkokartillsats över.
 7. Lägg i bakplåtspapper i botten och täck med lock. Ånga ett par bullar i taget tills de pöst upp och blivit fluffiga, cirka 10-15 minuter - under lock. Låt bullarna svalna innan du lägger i fyllningen och serverar.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen