Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 21 december 2016

Så bakar du egna lyckokakor – med fina visdomsord

Överraska dina vänner på nyårsslaget med vackra ord inbakade i små söta mördegskakor. Så här enkelt gör du dem själv.

Bild 1/3 FOTO: Mostphotos
Bild 2/3
Bild 3/3

Den hårda lilla kakan som du ibland får på kinarestauranger är bakad på mjöl, socker, matfett och vanilj. Innne i kakan ligger en liten papperslapp med ett skrivet visdomsord eller en lyckohälsning.

Man skulle kunna tro att traditionen med lyckokakor är kinesisk, men i själva verket är det en amerikansk uppfinning. Traditionen har spridit sig och varje år lär det bakas runt tre miljarder lyckokakor runt om i världen.

Varför inte utöka antalet en smula genom att göra dina egna? Gärna med fint handskrivna budskap. Det kommer garanterat att imponera på dina nyårsgäster.

Så här gör du klassiska lyckokakor

20 kakor

Det här behöver du:

80 gram smör, smält

1,5 dl vetemjöl

1,2 dl florsocker

3 st äggvitor

1 msk maizena

1 tsk vaniljsocker

Så här gör du:

  1. Skriv 20 lappar som är runt 8 cm långa.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en ugnsfast form. Lättast med teflon.
  3. Smält smör och låt det svalna.
  4. Blanda vetemjöl, florsocker och äggvita. Rör ihop ordentligt utan att det blir fluffigt. Tillsätt maizena, vaniljsocker och det smälta smöret.
  5. Ta en matsked smet och bred ut i ugnsformen. Forma till en cirkel, 7-8 cm i diameter med hjälp av fingrarna.
  6. Grädda endast en till två kakor i taget i 4–5 minuter, eller tills kanterna börjar bli svagt ljusbruna.
  7. Nu gäller det att vara snabbt så att inte kakorna stelnar! Skydda ena handen med en kökshandduk. Ta upp kakan med hjälp av en stekspade och lägg med ovansidan nedåt i kökshandduken. Lägg på ett meddelande och vik kakan dubbel. Vik sedan kakan ytterligare en gång på längden genom att böja den över en skålkant.
  8. Låt kakorna torka hopvikta. Smart är att lägga dem i en tom äggkartong. När kakorna är helt torra behåller de formen.
  9. Kakorna håller i cirka en vecka om du förvarar dem i en lufttät burk.

    Lycka till!

    Läs mer om

    Gör som 60 000 andra!

    Missa inte Lands nyhetsbrev

    Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

    Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

    Populära ämnen på Land.se

    Missa inte vår webbshop

    Lär dig i din takt

    Upptäck nya platser med

    Läs artiklar i säsong

    Till toppen