Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 5 september 2017

Så bakar du gammaldags plommonkaka

Den här plommonkakan smakar precis så som mormor brukade baka den – kanske smakar den precis som när hennes mormor bakade den också!

 Njut av säsongens skörd i en härlig plommonkaka som du serverar med lättvispad grädde.
Njut av säsongens skörd i en härlig plommonkaka som du serverar med lättvispad grädde. FOTO: Istock

Läs också: Tarte Tatin – kakan som gräddas uppochner!

Gammaldags plommonkaka

Skriv ut

Ingredienser:

  • Kakdeg:
  • 50 gram rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • 6-8 plommon
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 dl socker
  • 1 ägg

Gör så här:

  1. Dela och kärna ut plommonen, vill du kan du skala plommonen innan men det går också bra att ha skalet kvar.
  2. Skiva plommonen i ganska tjocka skivor.
  3. Använd rumsvarmt smör eller smält smöret en aning i mikro eller på spisen.
  4. Vispa smöret med socker tills smeten är porös.
  5. Blanda i ägget i smörsmeten.
  6. Blanda därefter ner mjölet i smörsmeten.
  7. Bred ut smeten i botten på en springform med löstagbar kant, ca 22-24 cm i diameter.
  8. Bred ut plommonen ovanpå smeten i formen.
  9. Gör fyllningen:
  10. Vispa grädde hårt.
  11. Blanda i ägg och socker i den vispade grädden.
  12. Häll gräddfyllningen ovanpå plommonen i formen.
  13. Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter.
  14. Låt svalna lite och lossa kakan från formen.
  15. Servera med lättvispad grädde eller glass – njut!

Recept: Familjerecept

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen