Recept 5 september 2017
Så bakar du gammaldags plommonkaka
Den här plommonkakan smakar precis så som mormor brukade baka den – kanske smakar den precis som när hennes mormor bakade den också!
Läs också: Tarte Tatin – kakan som gräddas uppochner!
Gammaldags plommonkaka
Skriv ut
Ingredienser:
- Kakdeg:
- 50 gram rumsvarmt smör
- 1 dl socker
- 1 dl vetemjöl
- 1 ägg
- Fyllning:
- 6-8 plommon
- 1 dl vispgrädde
- 1/2 dl socker
- 1 ägg
Gör så här:
- Dela och kärna ut plommonen, vill du kan du skala plommonen innan men det går också bra att ha skalet kvar.
- Skiva plommonen i ganska tjocka skivor.
- Använd rumsvarmt smör eller smält smöret en aning i mikro eller på spisen.
- Vispa smöret med socker tills smeten är porös.
- Blanda i ägget i smörsmeten.
- Blanda därefter ner mjölet i smörsmeten.
- Bred ut smeten i botten på en springform med löstagbar kant, ca 22-24 cm i diameter.
- Bred ut plommonen ovanpå smeten i formen.
- Gör fyllningen:
- Vispa grädde hårt.
- Blanda i ägg och socker i den vispade grädden.
- Häll gräddfyllningen ovanpå plommonen i formen.
- Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter.
- Låt svalna lite och lossa kakan från formen.
- Servera med lättvispad grädde eller glass – njut!