Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 11 juli

Så gör du egen filbunke

Sval, fyllig och med en gnutta grädde högst upp. Så här gör du sommarklassikern filbunke.

 Gammal sommarmat i modern förpackning. Hemgjord filbunke i burk.
Gammal sommarmat i modern förpackning. Hemgjord filbunke i burk. FOTO: Istock

Filbunken är filmjölkens tjusiga lyxkusin. Ät den utan att röra om i bunken. Lyft i stället sked för sked och låt lite av gräddskiktet högst upp följa med varje omgång.

I gamla receptböcker står det att filbunken ska göras i små portionsskålar. Vill du vara lite modern går det lika bra med små glasburkar med lock, snyggt och bärbart.

Filbunken gör sig nästan helt själv. Allt du behöver göra är att värma, röra och vänta.

Läs också: Gör eget ”Bregott” – mer smörsmak för pengarna

Filbunke

Skriv ut

Ingredienser

  • 1 liter mjölk (3 procents fetthalt)
  • 2 dl filmjölk, valfri sort
  • 1 dl grädde

Gör så här

  1. Värm mjölken till 85 grader och ta den sedan från värmen. Den ska inte koka. Använd termometer så du har koll.
  2. Låt mjölken svalna i kastrullen till rumstemperatur.
  3. Rör ner filmjölken och grädden i mjölken.
  4. Häll upp i portionsskålar eller små burkar lagom för en portion. Lämna lite utrymme i burken om du vill toppa din filbunke med något gott.
  5. Täck över med en ren kökshandduk och låt stå i rumstemperatur i ungefär ett dygn tills filbunken stelnat.
  6. Ställ in i kylen och ät bunken riktigt kall. Servera gärna med frukt, bär eller några krossade pepparkakor. Blir det lite bunke över kan den användas i stället för filmjölk för att sätta en laddning filbunke till.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen