Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 6 september 2018

Så gör du egen fläderbärssaft

Koka ihop en riktig hälsokur av det du hittar i trädgården. Här är en god variant på fläderbärssaft – full av C-vitamin, järn och zink.

 Fläderbär är höstens egna superbär, och har länge använts mot både influensa och förkylningar.
Fläderbär är höstens egna superbär, och har länge använts mot både influensa och förkylningar. FOTO: Mar n Wischnewski

Tänk på: Helst ska bären vara frostnupna när du plockar dem, annars går det bra att lägga dem i frysen i några dagar innan tillagning. Då försvinner lite av den beska smaken.

Citronsyran gör att fläderbärssaften håller längre i kylen men ger också en syrlig smak. Vill du skippa citronsyran eller använda en mindre mängd socker går det bra att frysa in den saft du inte kommer dricka på en gång, för längre hållbarhet. Du kan också testa att göra receptet med vanliga citroner i stället.

Läs också: Plommonsylt med kanel och kardemumma

Fläderbärssaft

Skriv ut

Ingredienser:

  • 2 kilo fläderbärsklasar
  • 5 dl vatten
  • 3 syrliga äpplen
  • 6 dl socker
  • 1 tsk citronsyra

Gör så här:

  1. Rena och skölj fläderbärsklasarna. Klyfta äpplena och rensa från kärnor och kärnhus.
  2. Lägg fläderbär och äpplen i en kastrull med 5 dl vatten.
  3. Småkoka i 20 minuter eller tills bären spricker och släpper ut saften. Rör om med jämna mellanrum.
  4. Sila under natten genom silduk.
  5. Ta sedan saften, koka upp och blanda med socker och citronsyra.
  6. Häll upp fläderbärssaften på varma och väl rengjorda flaskor.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen