Recept 6 september 2018
Så gör du egen fläderbärssaft
Koka ihop en riktig hälsokur av det du hittar i trädgården. Här är en god variant på fläderbärssaft – full av C-vitamin, järn och zink.
Tänk på: Helst ska bären vara frostnupna när du plockar dem, annars går det bra att lägga dem i frysen i några dagar innan tillagning. Då försvinner lite av den beska smaken.
Citronsyran gör att fläderbärssaften håller längre i kylen men ger också en syrlig smak. Vill du skippa citronsyran eller använda en mindre mängd socker går det bra att frysa in den saft du inte kommer dricka på en gång, för längre hållbarhet. Du kan också testa att göra receptet med vanliga citroner i stället.
Läs också: Plommonsylt med kanel och kardemumma
Fläderbärssaft
Skriv ut
Ingredienser:
- 2 kilo fläderbärsklasar
- 5 dl vatten
- 3 syrliga äpplen
- 6 dl socker
- 1 tsk citronsyra
Gör så här:
- Rena och skölj fläderbärsklasarna. Klyfta äpplena och rensa från kärnor och kärnhus.
- Lägg fläderbär och äpplen i en kastrull med 5 dl vatten.
- Småkoka i 20 minuter eller tills bären spricker och släpper ut saften. Rör om med jämna mellanrum.
- Sila under natten genom silduk.
- Ta sedan saften, koka upp och blanda med socker och citronsyra.
- Häll upp fläderbärssaften på varma och väl rengjorda flaskor.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.