Recept 5 december 2013
Så gör du egen snickers
Mumsiga snickerskolabars att avnjuta till en kopp starkt kaffe.
Läs också: Alla recept för julens söta finns här!
Snickers
Skriv ut
Ingredienser
- 18 bitar
- Botten
- 150 g smör
- 1 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1–2 msk vatten
- Kolafyllning
- 225 g smör
- 1 ½ dl strösocker
- 1 ½ dl ljus sirap
- 1 ½ dl vispgrädde
- ½ dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl salta jordnötter
- Topping
- 150 g mjölkchoklad
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk smör, rumsvarmt
Gör så här
- Botten: Skär smöret i tärningar och blanda det med sockret. Tillsätt mjölet och blanda till en smulig deg. Blanda i vattnet och arbeta ihop degen. Lägg den i en plastpåse och låt vila i kylen i 1 tim.
- Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen i en form, ca 21 x 21 cm. Nagga botten med en gaffel.
- Grädda kakan mitt i ugnen i 15–20 min.
- Fyllning: Skär upp smöret i stora bitar. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sedan socker, sirap, grädde, kakao och vaniljsocker. Koka försiktigt till en temperatur av 120 grader, rör då och då så att det inte bränner i botten.
- Strö hälften av jordnötterna över pajskalet. Häll kolan i pajskalet och strö över resten av jord-nötterna. Låt kolan svalna.
- Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden. Häll grädden över chokladen och rör tills all choklad har smält. Rör i smöret. Häll chokladen över pajen. Låt den kallna helt och skär sedan i bitar.