Så gör du egen supergod halloumi – lättare än du tror
Det är lättare än du tror att göra egen halloumi. Så här gör familjen Mandelmann på gården Djupadal på Österlen i Skåne. Så gott!
Det här receptet kommer från Mandelmanns köksbok – självhushållade recept från Djupadal. En fantastiks bok om självhushållning och hållbarhet och med en mängd härliga recept efter säsong. Alla ingredienser kommer från Marie och Gustav Mandelmanns gård Djupadal på Österlen i Skåne.
På gården finns bland annat två fjällkor. Av mjölken gör de den här goda halloumin, eller fjälloumi som de kallar den. Har man inte tillgång till mjölk från fjällkor så går det lika bra med mjölk från vanliga kor.
Läs också: 3 goda skäl att välja svensk ost
Så gör du din egen halloumi (fjälloumi)
Det här behöver du:
10 liter mjölk
1 dl filmjölk (så färsk som möjligt),
1 dl yoghurt (så färsk som möjligt),
3 ml löpe (Om du använder koncentrerad löpe, direkt från ostlabb eller återförsäljare för osttillverkning så räcker det med 3 ml löpe. Men om du köper utspädd löpe, t ex från apoteket, fråga om du är osäker, så kan det behövas upp till en matsked, ca 15 ml, enligt TV4:s receptsajt koket.se).
havssalt
Så här gör du
1. Värm mjölken till 36 grader i en stor gryta.
2. Ta av från värmen, tillsätt filmjölken och yoghurten och låt stå i 30 minuter.
3. Rör i löpen och låt blandningen stå med lock på i ytterligare 60 minuter. Nu har mjölken stelnat.
4. Bryt massan med en kniv eller ballongvisp så att den delar sig i centimeterstora kuber. Värm till 42 grader under omrörning och ta av grytan från värmen. Rör om då och då
under 30 minuter.
5. Fånga upp ostmassan med en trådsil och lägg den i ett durkslag. Obs! Låt vasslen vara kvar i grytan. Lägg en tyngd på massan och låt stå i 1–2 timmar, men vänd massan efter halva tiden.
6. Värm vasslen i grytan till 85 grader.
7. Skär osten i stora bitar och lägg ner dem i den varma vasslen.
8. Låt grytan stå på värmen så att den håller runt 85 grader i 30 minuter, eller tills ostarna flyter upp.
9. Ta upp dem och gnid in dem med salt. (Spara gärna vasslen och gör ricotta, se nästa sida.)
10. Lägg ostarna på en sval plats och låt dem rinna av i 24 timmar. Förvara dem sedan i kylen (du kan också frysa dem).
11. Stek ostarna i olja i en het stekpanna någon minut på varje sida. Den proteinrika fjälloumin är en bra ersättare till tallrikens kött.
Boken Mandelmanns köksbok – självhushållade recept från Djupadal ges ut av Bonnier Fakta.
Gör också: Gör egen mozzarella på en halvtimme