Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 20 oktober 2021

Så gör du egen surkål - Adrianas grundrecept!

Adriana Jerlström-Maj lever på att mjölksyra grönsaker hemma i Vasselhyttan. Här bjuder hon sitt grundrecept för surkål!

 Mjölksyrning som yrke har Adriana Jerlström-Maj i Vasselhyttan i Bergslagen.
Mjölksyrning som yrke har Adriana Jerlström-Maj i Vasselhyttan i Bergslagen. FOTO: Agneta Bergström

Hon mjölksyrar över tre ton grönsaker per år och huvudingrediensen är vitkål! Här bjuder hon på sitt grundrecept för surkål – och ger sina bästa tips och knep!

Grundrecept på surkål

Ca 1-litersburk

Ingredienser:

900 gram färdigansad vitkål

9 gram, drygt 1,5 tesked, salt utan tillsatser

1. Strimla vitkålen.

 Vitkålen ska pressas ner tätt, tätt i syrningsburken. Till en enlitersburk behöver du totalt 900 gram färdigansad råvara. Detta är viktigt att komma ihåg om du ändrar i recepten.
Vitkålen ska pressas ner tätt, tätt i syrningsburken. Till en enlitersburk behöver du totalt 900 gram färdigansad råvara. Detta är viktigt att komma ihåg om du ändrar i recepten. FOTO: Agneta Bergström

Salta, blanda runt och knåda vitkålen några gånger. Låt stå och vätska sig en stund. Knåda ett par gånger till. Ju finare du strimlar kålen desto lättare mjuknar den och släpper vätska.

2. Pressa kålen

 Efter att kålen saltats ska den kramas och knådas. Burken ska fyllas till max 90 procent. Då finns plats för vätskan att stiga utan att det rinner över.
Efter att kålen saltats ska den kramas och knådas. Burken ska fyllas till max 90 procent. Då finns plats för vätskan att stiga utan att det rinner över. FOTO: Agneta Bergström

När det samlas vätska på botten av skålen så är kålen tillräckligt mjuk för att packas. Ta ett par nävar i taget och pressa den tätt och jämnt runt om i burken. Lägg på ett kålblad eller en skiva livsmedelsgodkänd plast som lock.

3. Tryck ned under vätskeytan

 Genom att använda en bit av vitkålsstocken kan du med lockets hjälp pressa ner kålen under vätskeytan.
Genom att använda en bit av vitkålsstocken kan du med lockets hjälp pressa ner kålen under vätskeytan. FOTO: Agneta Bergström

Se till att kålen befinner sig under vätskeytan. Placera till exempel ett litet glas eller en glasburk som distans mot burklocket för att pressa ner innehållet. Du kan också använda en bit av kålstocken.

4. Låt mogna

 När syrningsburken stängts tar det sex veckor innan det är dags att smaka. Använd burkar med snäpplock och gummipackning. Då kan de gaser som mjölksyrebakterierna producerar tränga ut.
När syrningsburken stängts tar det sex veckor innan det är dags att smaka. Använd burkar med snäpplock och gummipackning. Då kan de gaser som mjölksyrebakterierna producerar tränga ut. FOTO: Agneta Bergström

Placera burken på en tallrik i rumstemperatur (18–22 grader) i två veckor. Undvik solljus. Ställ sedan burken något svalare, under 18 grader, och låt mogna i ytterligare 4 veckor. Sedan kan du börja njuta av din syrning.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen