Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 1 mars 2018

Så gör du eget nötsmör

Nötsmör är enkelt, gott och kan användas till mycket. Det går dessutom snabbt att göra själv. Det enda som behövs är nötter och lite salt.

Det här receptet kommer från Lands matbloggare Katarina Ekeström. På hennes blogg hittar du fler tips kring själva receptet och vad smöret kan användas till.

För att lyckas behöver du en matberedare med bra kapacitet. Man måste räkna med att maskinen ska jobba minst fem minuter och att det är ett rätt trögt arbete.

Läs också: Så gör du ghee – rena guldet i matlagningen

Så gör du eget nötsmör

Skriv ut

Ingredienser (ca 2 1/2 dl)

  • 250 g nötter, t.ex. mandlar och cashewnötter
  • en nypa salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg nötter och frön i en form och rosta lätt 10 minuter. Rör om ett par gånger under tiden.
  2. Ta ut och låt svalna något. Lägg nötterna i matberedaren och kör igång. Först körs nötterna till smulor, sedan vidare till en tjock fast nötpasta innan fettet släpper och alltihop får en slät smörkonsistens. Salta lätt och låt maskinen gå några varv innan det är blandat och klart.
  3. Förmodlingen kommer du behöva stanna maskinen ett par gånger under processen och fösa ner nötsmulet från behållarens kanter.
  4. Förvara smöret i en glasburk i kylen. Hållbarheten är lång, minst ett par månader. Smöret blir hårdare i kylen, men mjuknar igen i rumstemperatur.

Recept: Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen