Recept 30 november 2022
Så gör du egna buljongtärningar
Tatiana Henriksson gör sin egen buljongmix, fryser och skär upp i kuber.
Välj mellan kött, kyckling eller vegetariskt. Här får du receptet.
Hemma i köket i Örviken gör Tatiana Henriksson det bästa av sina odlade grönsaker. En smart favorit är buljongtärningar av mixat kött, grönsaker och kryddor som förvaras i frysen.
Vill du göra helt vegetariskt kan du plocka bort köttet och bara koka och mixa grönsakerna.
Tatianas buljong
Skriv ut
Ingredienser:
- 200 g nötkött eller kycklingfilé
- 2 gula lökar, cirka 200 g
- 200 g rotselleri eller stjälkselleri
- 400 g (3-4 st) morötter
- 3-4 vitlöksklyftor
- Cirka 50 g persilja och dill eller annat kryddgrönt du gillar
- 1 dl vatten
- 2,5 msk (50 g) salt
- 1 tsk gurkmeja (kan uteslutas)
- Olja till stekning
Gör så här:
- Skär kött och grönsaker i mindre bitar. Om du väljer nötkött kokas det cirka 25 minuter för sig för att hinna bli tillagat.
- Stek löken 3 min, tillsätt köttbitar, 5-7 min, sedan morötter och selleri. Rör om och stek i 3 minuter till.
- Häll i 1 dl vatten, rör om. Låt puttra under lock i cirka 20 minuter för kyckling och 40 min för nötkött.
- Nu är vattnet nästan borta. Lägg i vitlök, rör om och låt stå med locket på i högst 30 sekunder.
- Tillsätt kryddgrönt, salt och gurkmeja. Mosas med stavmixer till en jämn massa.
- Lägg smeten i ett 1-2 cm tjockt lager i en form klädd med plastfolie.
- Lägg i frysen och skär till tärningar när smeten frusit. Det blir ungefär 20 tärningar. Vik in varje tärning i folie och frys i en påse. Räkna med 1 tärning på en liter vatten.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.