Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 30 november 2022

Så gör du egna buljongtärningar

Tatiana Henriksson gör sin egen buljongmix, fryser och skär upp i kuber.

Välj mellan kött, kyckling eller vegetariskt. Här får du receptet.

 Tatiana kan plocka färskt grönt året om. En del av skörden hamnar i buljongen.
Tatiana kan plocka färskt grönt året om. En del av skörden hamnar i buljongen. FOTO: Tatiana Henriksson

Hemma i köket i Örviken gör Tatiana Henriksson det bästa av sina odlade grönsaker. En smart favorit är buljongtärningar av mixat kött, grönsaker och kryddor som förvaras i frysen.

Vill du göra helt vegetariskt kan du plocka bort köttet och bara koka och mixa grönsakerna.

Tatianas buljong

Skriv ut

Ingredienser:

  • 200 g nötkött eller kycklingfilé
  • 2 gula lökar, cirka 200 g
  • 200 g rotselleri eller stjälkselleri
  • 400 g (3-4 st) morötter
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • Cirka 50 g persilja och dill eller annat kryddgrönt du gillar
  • 1 dl vatten
  • 2,5 msk (50 g) salt
  • 1 tsk gurkmeja (kan uteslutas)
  • Olja till stekning

Gör så här:

  1. Skär kött och grönsaker i mindre bitar. Om du väljer nötkött kokas det cirka 25 minuter för sig för att hinna bli tillagat.
  2. Stek löken 3 min, tillsätt köttbitar, 5-7 min, sedan morötter och selleri. Rör om och stek i 3 minuter till.
  3. Häll i 1 dl vatten, rör om. Låt puttra under lock i cirka 20 minuter för kyckling och 40 min för nötkött.
  4. Nu är vattnet nästan borta. Lägg i vitlök, rör om och låt stå med locket på i högst 30 sekunder.
  5. Tillsätt kryddgrönt, salt och gurkmeja. Mosas med stavmixer till en jämn massa.
  6. Lägg smeten i ett 1-2 cm tjockt lager i en form klädd med plastfolie.
  7. Lägg i frysen och skär till tärningar när smeten frusit. Det blir ungefär 20 tärningar. Vik in varje tärning i folie och frys i en påse. Räkna med 1 tärning på en liter vatten.

Recept: Tatiana Henriksson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen