Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 3 november 2017

Så gör du egna nyponremmar

Det tar tid att göra, men visst är det kul med eget godis. Det här receptet kommer från Lands bloggare Katarina Ekeström.

 Smarriga, fräscha och alldeles ljuvliga! Gör egna nyponremmar i höst.
Smarriga, fräscha och alldeles ljuvliga! Gör egna nyponremmar i höst. FOTO: Katarina Ekeström

Du börjar med att tillaga eget nyponmos av nyponen, sedan blandar du detta med en lika del äppelmos. Lite trixigt, men väl värt mödan.

Läs också: Så gör du egen nyponsoppa

Hemmagjorda nyponremmar

Skriv ut

Ingredienser (räcker till en halv plåt):

  • 1 liter nypon (detta ska bli nyponmos, använd sedan 1 dl nyponmos)
  • vatten
  • 1 dl äppelmos

Gör så här:

  1. Ansa nyponen. Stjälken och blomfästet ska bort. Skölj nyponen noga. Lägg i en kastrull eller gryta med vatten. Det ska vara mer vatten än nypon.
  2. Koka upp och låt sjuda 20 minuter. Skumma om det behövs.
  3. Häll av vattnet. Passera nyponen. Trådsil fungerar, men passervagga eller passertillsats är effektivare. Moset ska vara tjockt och blankt.
  4. Blanda lika delar nyponmos och äppelmos. 2 deciliter räcker till en halv plåt ungefär.
  5. Sätt ugnen på 50 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och pensla det med lite, lite rapsolja. Bred ut mosblandningen jämt på plåten. Tänk på att det ska vara lika tjockt ut i kanterna.
  6. Sätt in i ugnen och låt stå minst fem timmar. Sätt eventuellt något i luckan så att den står aningen på glänt. Nyponlädret ska vara torrt, men fortfarande segt när det är klart. Ta ut och skär till remmar. Bredden avgör du.

Recept: Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen