Recept 5 december 2013
Så gör du en egen smarrig Toffifee
En hemlagad variant av Toffifee som är enkel att göra och supergod att äta.
Bjud gästerna på hemgjord toffifee och upplev deras glädje.
Läs också: Hitta allt om julbak här!
Toffifee
Skriv ut
Ingredienser
- Ca 30 st
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk vaniljsocker
- Fyllning
- ca 30 hasselnötter
- Garnering
- 100 g nougat
- 50 g mörk choklad, smält
Gör så här
- Koka upp grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Låt röran sjuda till ca 120 grader. Har du ingen termometer kan du göra ett kulprov (se faktarutan). Rör helst inte om under kokningen.
- Under kokningen: Rosta hasselnötterna i en varm stekpanna tills det börjar knäppa i dem. Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalen.
- Häll kolasmeten i små aluminiumformar. Lägg i en nöt i varje. Ställ formarna kallt en stund.
- Smält nougaten över vattenbad och lägg en klick som smälter ut ovanpå varje kola. Låt pralinerna stelna i kylskåp innan du avslutar med en klick smält, choklad på toppen.