Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 27 oktober 2017

Så gör du hemgjord nyponsoppa

Inget pulver i världen slår hemgjord nyponsoppa som får stå och puttra på spisen. Lands bloggare Katarina Ekeström visar hur du gör magiskt god nyponsoppa av eget nyponmos.

Varm, klarröd nyponsoppa med en klick grädde är ljuvligt gott, speciellt när vindarna viner utanför fönstret. Det här receptet är baserat på skogsnypon men har du vresrosor i närheten är det ännu bättre.

Katarina har använt sig av en trådsil men har ett speicellt passeringsverktyg, till exempel en passervagga eller passertillsats på matberedaren fungerar det ännu bättre.

Läs också: Nyttigt skogsgodis! Så gör du remmar av nypon

Hemgjord nyponsoppa av nyponmos

Skriv ut

Ingredienser

 • Nyponmos: (4-6 pers)
 • 3 liter nypon
 • Nyponsoppa:
 • 3 dl nyponmos
 • vatten
 • socker
 • Tillbehör:
 • lättvispad grädde
 • mandelbiskvier

Gör så här:

 1. Ansa nyponen. Stjälken och blomfästet ska bort. Skölj nyponen noga. Lägg i en kastrull eller gryta med vatten. Det ska vara mer vatten än nypon.
 2. Koka upp och låt sjuda 20 minuter. Skumma om det behövs.
 3. Häll av vattnet. Passera nyponen. Trådsil fungerar, men passervagga eller passertillsats är effektivare. Moset ska vara tjockt och blankt.
 4. Lägg moset i en kastrull och späd med vatten, lite i taget, till en konsistens som passar dig. Värm och smaka av med socker. Utgå från ½ dl och ta det därifrån. Kanske är du nöjd där kanske vill du ha minst lika mycket till. Du avgör.
 5. Servera din nyponsoppa med en klick lättvispad grädde och några små knapriga mandelbiskvier. Eller varför inte med en kula vaniljglass.

Recept: Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen