Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 23 november 2017

Så tillagar du slottsstek

Vår bloggare Katarina Ekeström ger oss ett ljuvligt recept på en stek som inte går av för hackor – en äkta kungligt god slottsstek!

Det är ljuvligt att ställa fram en hel stek på bordet lagom till helgens middag. Kanske med tända ljus och lite extra piff med dukningen för att höja stämningen ytterligare? Vår bloggare Katarina på Från skog till bord har njutit av rätten många gånger!

Läs också: Testa Katarinas underbara mjölksyrade rödbetor!

Slottsstek

Skriv ut

Ingredienser 6 personer

  • 1,2 kg fransyska av nöt eller vilt
  • 2 gula lökar
  • 1 stor morot
  • 2 lagerblad
  • 5 anjovisfiléer
  • 1 matsked vinäger
  • 1 matsked sirap
  • 2 dl vatten + 1 msk koncentrerad kalv- eller viltfond salt svartpeppar (ev 1 1/2 dl grädde)

Gör så här

  1. Putsa köttet och bind eventuellt upp det för formens skull.
  2. Skala lök och morot innan du skär dem i bitar.
  3. Salta och peppra steken innan du ger den en fin stekyta i panna.
  4. Lägg köttet i gryta tillsammans med lök, morot, anjovis, lagerblad, vinäger, sirap och lite av den utblandade fonden.
  5. Låt puttra på låg värme i två timmar.
  6. Späd då och då med resten av fonden. Eventuellt behöver du blanda till lite mer. Det ska räcka till sås.
  7. Ta upp köttet.
  8. Mixa skyn tillsammans med hälften av löken och moroten till en helt slät sås.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Någon gillar att göra en gräddsås av skyn. Blanda då i grädde och koka ihop till fin konsistens. Skiva steken och servera tillsammans med såsen. Kokt potatis och blandade grönsaker till. Det går också bra att servera steken dagen därpå. Då kan köttet skivas och värmas försiktigt i såsen.

Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen