Saffransbullar i långpanna
Klart man älskar lussebullar i långpanna! Här är ett recept som inte går av för hackor, receptet är gjort av Frida Skattberg och finns i hennes bakbok Julbak deluxe.
Finns det något som smakar mer jul än lussebullar? Förmodligen inte. Det här receptet är inte bara gott och smaskigt utan det är smart också, det är enkelt och effektivt att baka i långpanna som bekant. Testa!
Frida tipsar!
Plocka fram alla ingredienser cirka 1 timme innan bakning så att de blir rumstempererade.
Tänk på!
Om du trycker ner torra russin i din deg så kommer de att suga åt sig vätska från degen och bullarna riskerar att bli torra. Lägg därför russinen i ett glas och fyll på med vatten tills de är täckta. Låt stå under tiden som du bakar eller ännu längre. Gärna ett par timmar före baket.
Receptet kommer från Fridas bakbok Julbak deluxe.
Saffransbullar i långpanna
Ingredienser: (30 bitar)
- Bulldeg:
- 25 g jäst
- 4 dl mjölk, 3 procent
- 2 dl vispgrädde
- 1 g saffran (2 paket)
- 1 dl + 1 tsk strösocker
- 2 ägg
- 1 msk vaniljsocker
- ½ tsk salt
- 150 g rumsvarmt smör
- 14 dl vetemjöl special
- Garnering:
- 1 ägg
- 1 dl blötlagda russin - se tips ovan!
- 1 dl pärlsocker
- Sockerlag:
- 1 dl vatten
- 1 dl strösocker
Gör så här:
- Lös upp jästen i mjölk och grädde i en stor skål. Mortla saffran tillsammans med 1 tsk strösocker och häll sedan ner det i jästblandningen.
- Rör ner socker, ägg, vaniljsocker, salt och smör. Tillsätt slutligen mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg och tryck ut den i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Dela degen i 30 bitar med en vass kniv. Täck formen med plastfolie och låt stå i kylskåp i 8–10 timmar.
- Ta ut formen ur kylskåpet och sätt ugnen på 225 grader.
- Vispa upp ägget och pensla degen med det. Sprid ut russinen över degen och tryck fast dem lätt. Strö över lite pärlsocker. Grädda sedan mitt i ugnen i 12–15 minuter tills bullarna fått en fin gyllene färg.
- Koka ihop vatten och socker i en kastrull på medelhög värme och låt sjuda tills sockret lösts upp medan bullarna gräddas. Pensla med sockerlag direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt svalna helt innan du skär upp i bitar
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.