Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 24 november

Saffransbullar i långpanna

Klart man älskar lussebullar i långpanna! Här är ett recept som inte går av för hackor, receptet är gjort av Frida Skattberg och finns i hennes bakbok Julbak deluxe.

FOTO: Helen Pe

Finns det något som smakar mer jul än lussebullar? Förmodligen inte. Det här receptet är inte bara gott och smaskigt utan det är smart också, det är enkelt och effektivt att baka i långpanna som bekant. Testa!

Frida tipsar!

Plocka fram alla ingredienser cirka 1 timme innan bakning så att de blir rumstempererade.

Tänk på!

Om du trycker ner torra russin i din deg så kommer de att suga åt sig vätska från degen och bullarna riskerar att bli torra. Lägg därför russinen i ett glas och fyll på med vatten tills de är täckta. Låt stå under tiden som du bakar eller ännu längre. Gärna ett par timmar före baket.

Receptet kommer från Fridas bakbok Julbak deluxe.

Saffransbullar i långpanna

Skriv ut

Ingredienser: (30 bitar)

  • Bulldeg:
  • 25 g jäst
  • 4 dl mjölk, 3 procent
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 g saffran (2 paket)
  • 1 dl + 1 tsk strösocker
  • 2 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 14 dl vetemjöl special
  • Garnering:
  • 1 ägg
  • 1 dl blötlagda russin - se tips ovan!
  • 1 dl pärlsocker
  • Sockerlag:
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i mjölk och grädde i en stor skål. Mortla saffran tillsammans med 1 tsk strösocker och häll sedan ner det i jästblandningen.
  2. Rör ner socker, ägg, vaniljsocker, salt och smör. Tillsätt slutligen mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg och tryck ut den i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Dela degen i 30 bitar med en vass kniv. Täck formen med plastfolie och låt stå i kylskåp i 8–10 timmar.
  3. Ta ut formen ur kylskåpet och sätt ugnen på 225 grader.
  4. Vispa upp ägget och pensla degen med det. Sprid ut russinen över degen och tryck fast dem lätt. Strö över lite pärlsocker. Grädda sedan mitt i ugnen i 12–15 minuter tills bullarna fått en fin gyllene färg.
  5. Koka ihop vatten och socker i en kastrull på medelhög värme och låt sjuda tills sockret lösts upp medan bullarna gräddas. Pensla med sockerlag direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt svalna helt innan du skär upp i bitar

Receptet är gjort av Frida Skattberg och finns i bakboken Julbak deluxe som ges ut av Bonnier Fakta.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen