Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 15 november 2018

Saffranskolapaj – en lättlagad favorit

Pepparkaksbotten möter ljuvligt seg saffranskola i denna lättlagade favoritpaj.

 Saffran ger fin färg, smak och doft åt baket.
Saffran ger fin färg, smak och doft åt baket. FOTO: Istock

Till jul är det klassiker som gäller. Vad är väl mer förknippat mer högtiden än pepparkakor, knäck och saffran! Här kombineras alla tre till en riktig smällkaramell.

Läs också: Roy Fares saftiga julkaka med saffran

Saffranskolapaj

Skriv ut

Ingredienser: (10 bitar)

  • Pajskal
  • 200 g pepparkakor
  • 75 g smör
  • Saffranskola
  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl vit sirap
  • 0,5 g saffran
  • Dekorering
  • 25 g vit choklad

Gör så här:

  1. Pajskalet: Krossa pepparkakorna till små smulor. Blanda med smält smör.
  2. Tryck ut smulorna i en pajform på 22 cm i diameter. Ställ in i kylen i 15 minuter.
  3. Saffranskolan: Smält smöret till kolan i en tjockbottnad kastrull.
  4. Tillsätt övriga ingredienser och koka utan lock tills smeten når 122 grader, tar cirka 10 minuter. Rör om då och då.
  5. Häll smeten i pajformen. Låt svalna och ställ in i kylen för att stelna helt.
  6. Dekorering: Skär upp i bitar och dekorera med smält vit choklad.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen