Recept 15 november 2018
Saffranskolapaj – en lättlagad favorit
Pepparkaksbotten möter ljuvligt seg saffranskola i denna lättlagade favoritpaj.
Till jul är det klassiker som gäller. Vad är väl mer förknippat mer högtiden än pepparkakor, knäck och saffran! Här kombineras alla tre till en riktig smällkaramell.
Läs också: Roy Fares saftiga julkaka med saffran
Saffranskolapaj
Skriv ut
Ingredienser: (10 bitar)
- Pajskal
- 200 g pepparkakor
- 75 g smör
- Saffranskola
- 100 g smör
- 3 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl vit sirap
- 0,5 g saffran
- Dekorering
- 25 g vit choklad
Gör så här:
- Pajskalet: Krossa pepparkakorna till små smulor. Blanda med smält smör.
- Tryck ut smulorna i en pajform på 22 cm i diameter. Ställ in i kylen i 15 minuter.
- Saffranskolan: Smält smöret till kolan i en tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt övriga ingredienser och koka utan lock tills smeten når 122 grader, tar cirka 10 minuter. Rör om då och då.
- Häll smeten i pajformen. Låt svalna och ställ in i kylen för att stelna helt.
- Dekorering: Skär upp i bitar och dekorera med smält vit choklad.