Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 15 november 2018

Saffranskolapaj – en lättlagad favorit

Pepparkaksbotten möter ljuvligt seg saffranskola i denna lättlagade favoritpaj.

 Saffran ger fin färg, smak och doft åt baket.
Saffran ger fin färg, smak och doft åt baket. FOTO: Istock

Till jul är det klassiker som gäller. Vad är väl mer förknippat mer högtiden än pepparkakor, knäck och saffran! Här kombineras alla tre till en riktig smällkaramell.

Läs också: Roy Fares saftiga julkaka med saffran

Saffranskolapaj

Skriv ut

Ingredienser: (10 bitar)

  • Pajskal
  • 200 g pepparkakor
  • 75 g smör
  • Saffranskola
  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl vit sirap
  • 0,5 g saffran
  • Dekorering
  • 25 g vit choklad

Gör så här:

  1. Pajskalet: Krossa pepparkakorna till små smulor. Blanda med smält smör.
  2. Tryck ut smulorna i en pajform på 22 cm i diameter. Ställ in i kylen i 15 minuter.
  3. Saffranskolan: Smält smöret till kolan i en tjockbottnad kastrull.
  4. Tillsätt övriga ingredienser och koka utan lock tills smeten når 122 grader, tar cirka 10 minuter. Rör om då och då.
  5. Häll smeten i pajformen. Låt svalna och ställ in i kylen för att stelna helt.
  6. Dekorering: Skär upp i bitar och dekorera med smält vit choklad.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen