Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 13 november 2018

Saffransrutor med mandelmassa

Byt de klassiska lussebullarna mot läckra saffransrutor toppade med ett täcke av smör och riven mandelmassa.

 Mjuk saffranskaka bakas i långpanna och skivas upp i trevliga rutor.
Mjuk saffranskaka bakas i långpanna och skivas upp i trevliga rutor. FOTO: Thomas Carlgren

Mjuka saffransrutor med kesella och kardemumma i smeten bakas saftiga i långpanna. Den rivna mandelmassan blandas med rumstempererat smör och bres i ett jämt lager över kakan. Så gott!

Läs också: Roy Fares saftiga mandelkaka med saffran

Saffransrutor med mandelmassa

Skriv ut

Ingredienser: (24 stycken)

  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 ½ dl kesella
  • 0,5 g saffran
  • 2 krm salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 dl socker
  • 8 dl mjöl
  • Topping
  • 150 g riven mandelmassa
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 dl mandelspån

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader.
  3. Häll mjölkbladningen över jästen och rör om tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt resten av ingredienserna.
  5. Arbeta till en smidig deg.
  6. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  7. Platta ut degen till en fyrkant 35x25 cm i ugnsplåt.
  8. Blanda smör och mandelmassa.
  9. Bred blandningen över degen och strö över mandeln.
  10. Låt jäsa 30 minuter under övertäckt.
  11. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
  12. Låt svalna skär i bitar.

Recept: Katarina Carlgren

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen