Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 21 november 2023

Saffransrutor med vanilj och lingon

Mjuka och spröda saffransmördegsrutor fyllda med len vaniljkräm och syrliga lingon. Kombinationen av de tre smakerna är något alldeles extra och du kommer baka dem om och om igen...

Receptet är skapat av Camilla Hamid och finns i hennes bakbok En sötare vinter (Polaris Fakta, 2023). Boken innehåller härliga recept som passar extra bra på vintern.

Läs också: Ljuvligt god pepparkakskladdkaka

Saffransrutor med vanilj och lingon

Skriv ut

Ingredienser 16 bitar

  • 1 g malen saffran + 3 msk smält smör (40 g)
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 5 dl vetemjöl (300 g)
  • 2 dl (180 g) + 1 1⁄2 dl strösocker (135 g)
  • 2 tsk (6 g) + 1 msk vaniljsocker (9 g)
  • 2 tsk bakpulver (10 g)
  • 2 dl kesella eller kvarg (gärna med vaniljsmak)
  • 2 1⁄2 dl crème fraiche (250 g)
  • 2 ägg
  • finrivet skal från 1 citron
  • 150 g frysta lingon
  • florsocker att pudra över

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  2. Blanda saffran och det smälta smöret i en skål och rör runt tills saffranet har lösts upp.
  3. Häll blandningen i en matberedare tillsammans med smör, mjöl, 2 deciliter socker, 2 teskedar vaniljsocker och bakpulver. Mixa ihop till en deg. Eller arbeta ihop för hand.
  4. Fodra en form, 40 × 30 cm, med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen i botten.
  5. Blanda kesella, crème fraiche, ägg, 1 1⁄2 deciliter socker, citronskal och 1 matsked vaniljsocker i en bunke. Rör ihop till en jämn smet.
  6. Häll blandningen i formen och jämna till. Toppa med lingon och smula sedan över resten av degen.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter, eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
  8. Låt kakan svalna lite och därefter kallna helt i kylen. Skär sedan kakan i bitar, pudra över florsocker och servera.

Recept Camilla Hamid Foto Ulrika Pousette

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen