Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 12 juni 2017

Saft på fläder och jordgubbar

Det finns dofter som etsar sig fast i minnet. Den här saften på jordgubbar och fläder får tankarna att vandra tillbaka till bardomens somrar.

 Jordgubbssaft med fläder. Foto: Katarina Ekeström
Jordgubbssaft med fläder. Foto: Katarina Ekeström

Receptet kommer från Lands matskribent Katarina Ekeström, här hittar du hennes blogg.

Läs också: Så gör du saft på fläderblommor

Saft på fläder och jordgubbar

Skriv ut

Ingredienser (cirka 1 1/2 liter)

  • 12-15 fläderblomsklasar
  • 1 liter jordgubbar
  • 1 citron, helst ekologisk
  • 20 g citronsyra
  • 1 liter vatten
  • 10 dl socker
  • (1 krm natriumbensoat)

Gör så här:

  1. Skölj fläderblommorna varsamt. Mosa jordgubbarna och lägg blommorna ovanpå. Tvätta citronen som du sedan skivar och lägger i. Strö över citronsyran.
  2. Koka upp vatten och socker. Häll den heta lagen över bär och blommor. Täck och ställ kallt att dra i tre dygn.
  3. Sila saften genom en silduk. Vill du spara den i kyl måste natriumbensoat tillsättas. Lös upp i en liten del av saften som rörs ut i hela satsen. Häll upp på rena flaskor och förvara svalt.
  4. Alternativt kan saften frysas då behövs ingen tillsats.

Katarina Ekeström

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen