Recept 12 juni 2017
Saft på fläder och jordgubbar
Det finns dofter som etsar sig fast i minnet. Den här saften på jordgubbar och fläder får tankarna att vandra tillbaka till bardomens somrar.
Receptet kommer från Lands matskribent Katarina Ekeström, här hittar du hennes blogg.
Läs också: Så gör du saft på fläderblommor
Saft på fläder och jordgubbar
Skriv ut
Ingredienser (cirka 1 1/2 liter)
- 12-15 fläderblomsklasar
- 1 liter jordgubbar
- 1 citron, helst ekologisk
- 20 g citronsyra
- 1 liter vatten
- 10 dl socker
- (1 krm natriumbensoat)
Gör så här:
- Skölj fläderblommorna varsamt. Mosa jordgubbarna och lägg blommorna ovanpå. Tvätta citronen som du sedan skivar och lägger i. Strö över citronsyran.
- Koka upp vatten och socker. Häll den heta lagen över bär och blommor. Täck och ställ kallt att dra i tre dygn.
- Sila saften genom en silduk. Vill du spara den i kyl måste natriumbensoat tillsättas. Lös upp i en liten del av saften som rörs ut i hela satsen. Häll upp på rena flaskor och förvara svalt.
- Alternativt kan saften frysas då behövs ingen tillsats.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.