Recept 13 juni 2018
Saftig jordgubbstårta med flädermousse och mynta
Jordgubbar, fläder och mynta - den här tårtan smakar verkligen sommar. Gör den själv från grunden eller förbered med en köpt tårtbotten.
Läs också: Smörgåstårta med ost och skinka
Jordgubbstårta med flädermousse och mynta
Skriv ut
Ingredienser (cirka 10 bitar)
- Botten:
- 3 ägg
- 3 dl socker
- 1 dl hett vatten
- 3 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- Fläderfromage:
- 5 gelatinblad
- 1 dl koncentrerad flädersaft
- 3 äggulor
- 3 msk socker
- 3 dl vispgrädde
- Fyllning:
- 1/2 dl koncentrerad flädersaft
- 3/4 liter jordgubbar
- Garnering:
- 4-5 dl vispgrädde
- jordgubbar
- mynta
Gör så här:
- Botten:
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form som rymmer cirka 2 liter. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget, mot slutet av vispningen.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i smeten. Häll smeten i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt bottnen svalna innan den stjälps upp och får kallna.
- Fläderfromage:
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Värm hälften av saften i en liten kastrull. Ta från värmen och låt gelatinet smälta i saften. Tillsätt resten av saften och låt svalna.
- Vispa gulor och socker pösigt. Vispa grädden. Tillsätt gelatinet i en fin stråle under omrörning i äggsmeten. Vänd ner grädden. Låt fromagen stelna en liten stund i kylen till bredbar konsistens.
- Fyllning:
- Dela kakan i tre bottnar. Pensla bottnarna med saften. Skiva jordgubbarna tunt. Lägg ett lager jordgubbar på den understa bottnen. Täck med fromage.
- Lägg på den andra bottnen. Upprepa fyllningen och täck med den tredje bottnen. Plasta in och låt tårtan stå kallt i minst 4 timmar så att fromagen stelnar.
- Garnering:
- Vispa grädden. Bred och spritsa grädden runt om tårtan.
- Garnera med jordgubbar.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.