Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 13 juni 2018

Saftig jordgubbstårta med flädermousse och mynta

Jordgubbar, fläder och mynta - den här tårtan smakar verkligen sommar. Gör den själv från grunden eller förbered med en köpt tårtbotten.

 Jordgubbstårta med sommarens härliga smaker. Foto: Ove Lindfors
Jordgubbstårta med sommarens härliga smaker. Foto: Ove Lindfors

Läs också: Smörgåstårta med ost och skinka

Jordgubbstårta med flädermousse och mynta

Skriv ut

Ingredienser (cirka 10 bitar)

  • Botten:
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 dl hett vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Fläderfromage:
  • 5 gelatinblad
  • 1 dl koncentrerad flädersaft
  • 3 äggulor
  • 3 msk socker
  • 3 dl vispgrädde
  • Fyllning:
  • 1/2 dl koncentrerad flädersaft
  • 3/4 liter jordgubbar
  • Garnering:
  • 4-5 dl vispgrädde
  • jordgubbar
  • mynta

Gör så här:

  1. Botten:
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form som rymmer cirka 2 liter. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget, mot slutet av vispningen.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i smeten. Häll smeten i formen.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt bottnen svalna innan den stjälps upp och får kallna.
  5. Fläderfromage:
  6. Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Värm hälften av saften i en liten kastrull. Ta från värmen och låt gelatinet smälta i saften. Tillsätt resten av saften och låt svalna.
  7. Vispa gulor och socker pösigt. Vispa grädden. Tillsätt gelatinet i en fin stråle under omrörning i äggsmeten. Vänd ner grädden. Låt fromagen stelna en liten stund i kylen till bredbar konsistens.
  8. Fyllning:
  9. Dela kakan i tre bottnar. Pensla bottnarna med saften. Skiva jordgubbarna tunt. Lägg ett lager jordgubbar på den understa bottnen. Täck med fromage.
  10. Lägg på den andra bottnen. Upprepa fyllningen och täck med den tredje bottnen. Plasta in och låt tårtan stå kallt i minst 4 timmar så att fromagen stelnar.
  11. Garnering:
  12. Vispa grädden. Bred och spritsa grädden runt om tårtan.
  13. Garnera med jordgubbar.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen