Recept 8 november 2018
Saftig mandelkaka med saffran
En mjuk saftig kaka med mandelmassa och saffran förgylls av en vacker glasyr.
Roy Fares står bakom detta recept på mandelkaka med smak, doft och färg av saffran. Kakan blir maffig och räcker till många!
Läs också: Baka bästa julkakan – supersaftiga saffransmums
Mandelkaka med saffran
Skriv ut
Ingredienser: (12–14 bitar)
- Saffranskaka
- 300 g smör
- 1 g saffran (2 kuvert)
- 360 g vetemjöl (6 dl)
- 15 g bakpulver (3 tsk)
- 150 g mandelmassa
- 380 g strösocker (4 ½ dl)
- 170 g ägg (3)
- 225 g mjölk 3 % (2 ¼ dl)
- Glasyr
- 25 g mjölk 3 % (1/4 dl)
- 20 g smör
- 180 g florsocker (3 dl)
- 3 g vaniljsocker (1 tsk)
Gör så här:
- Saffranskaka: Sätt ugnen på 175 grader, varmluftsfunktion. Smörj och bröa en rund sockerkaksform, 24 centimeter i diameter och minst 8 centimeter djupt. Smält smöret i en kastrull, blanda ner saffranet och ställ åt sidan.
- Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Grovriv mandelmassa och blanda ner i bunken. Vispa socker och ägg vitt och fluffigt i en annan bunke, rör ner smörblandningen och mjölken. Blanda slutligen ner de torra ingredienserna
- Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 1 timme. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Ta ut den och låt den svalna i formen i 5 minuter och vänd sedan upp den på ett galler. Låt svalna helt.
- Glasyr: Värm mjölk och smör i en kastrull till smöret har smällt. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr. Lätt ett bakplåtspapper under gallret som kakan kan stå på, häll glasyren runt kakan mitt och låt den rinna ner fint på sidorna. När glasyren har stelnat kan kakan flyttas över till ett fat.