Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 27 september 2018

Saftiga kanelbullar – så gör du

Inget smakar och doftar väl ljuvligare än nybakat. Här är ett recept på riktiga goda och saftiga kanelbullar som passar perfekt till kafferepet.

 Hälften vatten och hälften mjölk ger ett bra inkråm. Rågsikten gör att bullarna håller sig saftiga.
Hälften vatten och hälften mjölk ger ett bra inkråm. Rågsikten gör att bullarna håller sig saftiga.

Läs också: Kanelbullekladdkaka – så gott till fikat

Saftiga kanelbullar

Skriv ut

Ingredienser: (30 stycken)

  • 2 ½ dl kall mjölk
  • 2 ½ dl kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk salt (knappt)
  • 2 ½ dl rågsikt
  • 12–13 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 150 g rumsvarmt smör
  • strösocker
  • kanel
  • Garnering:
  • 1 ägg + lite kallt vatten eller mjölk pärlsocker eller flagad mandel

Gör så här:

  1. Mät upp alla ingredienser, smula ner jäst och arbeta degen i en degblandare eller hushållsassistent i 12–13 minuter på lägsta hastighet.
  2. Täck bunken med plast och låt vila i 2 timmar i rumstemperatur.
  3. Kavla ut degen till en rektangel. Blanda kanel, socker och smör och bred över degen. Rulla ihop och skär degen i 30 bitar. Lägg bullarna i formar på en plåt.
  4. Täck plåtarna med en stor plastpåse, en så kallad ”plåtolle”, en stor låda eller något annat tätslutande eller ställ plåtarna i en kall och avstängd ugn tillsammans med en skål med varmt vatten.
  5. Låt bullarna jäsa i 1 timme.
  6. Om du vill, pensla bullarna med ett ägg uppvispat i lite vatten eller bara mjölk när de har jäst klart. Strö över pärlsocker, flagad mandel eller något annat gott om så önskas.
  7. Grädda bullarna, en plåt i taget, i 225–250 grader i cirka 10 minuter eller tills de har fått jämn och fin färg.

Recept: Kungsörnen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen