Recept 27 september 2018
Saftiga kanelbullar – så gör du
Inget smakar och doftar väl ljuvligare än nybakat. Här är ett recept på riktiga goda och saftiga kanelbullar som passar perfekt till kafferepet.
Läs också: Kanelbullekladdkaka – så gott till fikat
Saftiga kanelbullar
Skriv ut
Ingredienser: (30 stycken)
- 2 ½ dl kall mjölk
- 2 ½ dl kallt vatten
- 25 g jäst
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 tsk salt (knappt)
- 2 ½ dl rågsikt
- 12–13 dl vetemjöl
- Fyllning:
- 150 g rumsvarmt smör
- strösocker
- kanel
- Garnering:
- 1 ägg + lite kallt vatten eller mjölk pärlsocker eller flagad mandel
Gör så här:
- Mät upp alla ingredienser, smula ner jäst och arbeta degen i en degblandare eller hushållsassistent i 12–13 minuter på lägsta hastighet.
- Täck bunken med plast och låt vila i 2 timmar i rumstemperatur.
- Kavla ut degen till en rektangel. Blanda kanel, socker och smör och bred över degen. Rulla ihop och skär degen i 30 bitar. Lägg bullarna i formar på en plåt.
- Täck plåtarna med en stor plastpåse, en så kallad ”plåtolle”, en stor låda eller något annat tätslutande eller ställ plåtarna i en kall och avstängd ugn tillsammans med en skål med varmt vatten.
- Låt bullarna jäsa i 1 timme.
- Om du vill, pensla bullarna med ett ägg uppvispat i lite vatten eller bara mjölk när de har jäst klart. Strö över pärlsocker, flagad mandel eller något annat gott om så önskas.
- Grädda bullarna, en plåt i taget, i 225–250 grader i cirka 10 minuter eller tills de har fått jämn och fin färg.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.