Så blir dina lussebullar extra saftiga – experternas knep
Saftiga lussekatter hör till julens stora njutningar. Men vilka knep funkar bäst? Här har vi samlat allt du behöver veta för att baka världens godaste lussebullar.
Sätten att få till den där perfekta smakrika och saftiga saffransdegen är många. Här är de allra bästa knepen.
1. Skippa kvarg
Med eller utan kvarg – vad blir saftigast? Det råder delade meningar om detta, men många proffsbagare anser att kesella eller kvarg i saffransdegen inte ger ett saftigare slutresultat. Lussebullar med kvarg blir goda, men smörets konsistens, saffranssort och bearbetningen av degen spelar större roll för hur saftiga de blir.
2. Bästa smaken
Mest saffranssmak får du om du använder hel saffran. Trådsaffran är alltid att föredra framför den färdigmalda varianten. Mortla pistillerna tillsammans med en halv sockerbit och marinera i cognac för att maximera smaken.
Läs också: Saffran – så får du ut mest smak av kryddan
3. Rumsvarma ingredienser
Baka med rumsvarma ingredienser. Smält inte smöret utan låt det stå framme tills det mjuknar. Det går bra att låta det stå framme över natten. Rumsvarma ingredienser som håller samma temperatur blandar sig bättre och du får en mer lättarbetad saffransdeg.
Vill du rumstemperera smör snabbt utan att smälta det? Så här gör du.
4. Degen ska vara lös
Ett vanligt misstag är att ha för mycket mjöl i degen. Sätt en lös deg och tillsätt aldrig mjöl till en bra konsistens, det torkar ut lussebullarna.
5. Låt russinen dra i vatten
Torkad frukt som russin och korinter drar till sig vätska och kommer att suga åt sig vätskan i degen och därmed göra den torrare. Lösningen är att lägga russinen i vatten eller julmust kvällen innan. Då kommer de inte dra vätska ur degen och dina lussebullar blir mycket saftigare!
6. Mandelmassa och vit choklad
Lussebullar med mandelmassa, vaniljfyllning eller vit choklad är en favorit hos många. Att baka med fyllning ger ett smarrigt resultat som känns extra lyxigt.
7. Glutenfria lussekatter
Godaste glutenfria lussebullarna bakar du enkelt genom att ersätta vetemjölet med ett glutenfritt alternativ. Mandelmjöl och bovete passar bra att baka med.
Besök Land Shoppings digitala julmarknadSaftigaste lussebullarna
Ingredienser
- 200 g smör
- 1 - 1,1/2 g saffran
- 5 dl mjölk, 3 procent
- 0,5 dl vispgrädde
- 50 g jäst
- 2 ägg, gärna ekologiska
- 2 dl strösocker
- 1 krm salt
- 12–14 dl vetemjöl special
- Tillbehör:
- 1 ägg, ekologiskt
- Russin, ekologiska
Gör så här
- Smula jästen i bunken till hushållsassistenten. Värm mjölken försiktigt, max 37 grader och häll den över jästen. Rör tills jästen löst upp sig helt.
- Tillsätt socker och vetemjöl. Kör degen i hushållsmaskin tills den är lös, cirka 10-12 minuter. Har du ingen hushållsassistent går det bra med elvisp med degkrogar.
- Täck bunken och låt jäsa i cirka 30 minuter.
- Tillsätt saffranet och fördela jämnt i degen.
- Tillsätt rumsvarmt smör, vispgrädde, salt och ägg. Kör i maskinen i 10 minuter. Degen ska vara lös men ha en lite seg struktur och släppa från kanterna av bunken när den är redo.
- Täck bunken och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Mjöla bakbordet sparsamt. Dela degen i bitar och baka ut. Tillsätt russin och eventuellt fyllning.
- Låt jäsa på plåten ytterligare 10 minuter. Pensla med ägg.
- Grädda lussebullarna i nedre delen av ugnen på 220 grader tills de blir gyllenbruna, cirka 6-8 minuter
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.