Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 18 december 2017

Saftiga lussebullar – knepen

Saftiga lussekatter hör till julens stora njutningar. Men vilka knep funkar bäst? Här har vi samlat allt du behöver veta för att baka världens godaste lussebullar.

 Saftiga och goda, så vill vi ha lussebullarna. Här får du bästa tipsen.
Saftiga och goda, så vill vi ha lussebullarna. Här får du bästa tipsen. FOTO: Istock

Sätten att få till den där perfekta smakrika och saftiga saffransdegen är många. Här är de allra bästa knepen.

1. Skippa kvarg

Med eller utan kvarg – vad blir saftigast? Det råder delade meningar om detta, men många proffsbagare anser att kesella eller kvarg i saffransdegen inte ger ett saftigare slutresultat. Lussebullar med kvarg blir goda, men smörets konsistens, saffranssort och bearbetningen av degen spelar större roll för hur saftiga de blir.

2. Bästa smaken

Mest saffranssmak får du om du använder hel saffran. Trådsaffran är alltid att föredra framför den färdigmalda varianten. Mortla pistillerna tillsammans med en halv sockerbit och marinera i cognac för att maximera smaken.

Läs också: Så får du ut mest smak av saffran – kockens 5 bästa tips

3. Rumsvarma ingredienser

Baka med rumsvarma ingredienser. Smält inte smöret utan låt det stå framme tills det mjuknar. Det går bra att låta det stå framme över natten. Rumsvarma ingredienser som håller samma temperatur blandar sig bättre och du får en mer lättarbetad saffransdeg.

Vill du rumstemperera smör snabbt utan att smälta det? Så här gör du.

4. Degen ska vara lös

Ett vanligt misstag är att ha för mycket mjöl i degen. Sätt en lös deg och tillsätt aldrig mjöl till en bra konsistens, det torkar ut lussebullarna.

5. Låt russinen dra i vatten

Torkad frukt som russin och korinter drar till sig vätska och kommer att suga åt sig vätskan i degen och därmed göra den torrare. Lösningen är att lägga russinen i vatten eller julmust kvällen innan. Då kommer de inte dra vätska ur degen och dina lussebullar blir mycket saftigare!

6. Mandelmassa och vit choklad

Lussebullar med mandelmassa, vaniljfyllning eller vit choklad är en favorit hos många. Att baka med fyllning ger ett smarrigt resultat som känns extra lyxigt.

7. Glutenfria lussekatter

Godaste glutenfria lussebullarna bakar du enkelt genom att ersätta vetemjölet med ett glutenfritt alternativ. Mandelmjöl och bovete passar bra att baka med.

Läs också: Julbak – här är Lands bästa recept

Saftigaste lussebullarna

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1 - 1,1/2 g saffran
  • 5 dl mjölk, 3 procent
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 50 g jäst
  • 2 ägg, gärna ekologiska
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 16–17 dl vetemjöl special
  • Tillbehör:
  • 1 ägg, ekologiskt
  • Russin, ekologiska

Gör så här

  1. Smula jästen i bunken till hushållsassistenten. Värm mjölken försiktigt, max 37 grader och häll den över jästen. Rör tills jästen löst upp sig helt.
  2. Tillsätt socker och vetemjöl. Kör degen i hushållsmaskin tills den är lös, cirka 10-12 minuter. Har du ingen hushållsassistent går det bra med elvisp med degkrogar.
  3. Täck bunken och låt jäsa i cirka 30 minuter.
  4. Tillsätt saffranet och fördela jämnt i degen.
  5. Tillsätt rumsvarmt smör, vispgrädde, salt och ägg. Kör i maskinen i 10 minuter. Degen ska vara lös men ha en lite seg struktur och släppa från kanterna av bunken när den är redo.
  6. Täck bunken och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  7. Mjöla bakbordet sparsamt. Dela degen i bitar och baka ut. Tillsätt russin och eventuellt fyllning.
  8. Låt jäsa på plåten ytterligare 10 minuter. Pensla med ägg.
  9. Grädda lussebullarna i nedre delen av ugnen på 220 grader tills de blir gyllenbruna, cirka 6-8 minuter

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen