Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 20 december 2017

Saftiga revbensspjäll till jul

Kokta, grillade eller ugnsstekta – sätten att tillaga revbensspjäll är många. Här är bästa knepen för att få revbensspjällen extra saftiga och goda till jul.

 Revbensspjäll är en älskad klassiker på julbordet.
Revbensspjäll är en älskad klassiker på julbordet. FOTO: Istock

Revbensspjäll kan tillagas på flera sätt beroende på hur du vill ha dem. De vanligaste är att koka, grilla eller ugnssteka dem. Härligt saftiga blir de också i lergryta tillsammans med en läcker sås.

I Sverige tillagas revbensspjäll traditionellt på hög värme vilket ger köttet en mer sammanhållen konsistens. Vill du ha dem ännu saftigare, så att köttet nästan faller isär kan du förkoka revbensspjällen i buljong för att sedan pensla dem med glaze och grilla eller steka i ugn. Så här blir revbensspjällen saftiga och goda.

Revbensspjäll innertemperatur

Revbensspjällen är färdiga när innertemperaturen nått 70 grader.

Dela revbensspjäll

Tjocka revbensspjäll är ofta redan knäckta när de säljs, vilket gör att de enkelt kan skära upp dem när de är färdiga. Annars kan du be personalen att knäcka dem i butiken. Serverar du revbensspjäll som huvudrätt – beräkna 250 g per person.

Läs också: Saftigaste köttbullarna – bästa knepen för att lyckas

Förkoka revbensspjäll

Revbensspjäll går att förbereda dagen före servering och blir dessutom extra goda om du förkokar dem i buljong. Sedan tar det bara några minuter att tillaga dem när det är dags.

Dagen före servering

Stick en stektermometer i revbensspjällens tjockaste del. Lägg spjällen i en stor kastrull täckta med kallt vatten. Lägg 1-1 1/2 oxbuljongtärning och koka upp. Skumma av med sked. Salta och peppra. Koka tills innertemperaturen nått 70 grader. Ta upp och förvara i kylskåpet till nästa dag.

Servering till fest

Skär spjällen i skivor. Grilla eller ugnsstek och pensla på glaze i omgångar. Servera rykande varma.

Julkryddade revbensspjäll i ugn recept

Riktigt god julsmak på revbensspjällen får du genom att pensla köttet med en blandning av olja, apelsinjuice, honung och ingefära.

Läs också: Griljerad skinka – godaste receptet

Saftiga revbensspjäll

Skriv ut

Ingredienser (6 personer):

  • 1,5 kg tjocka revbensspjäll
  • 1,5 tsk salt
  • 2,5 dl barbecuesås
  • 2 msk rapsolja
  • 1,5 msk koncentrerad apelsinjuice
  • 1,5 msk flytande honung
  • 1,5 tsk mald ingefära

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader. Dela spjällen i mindre bitar genom att skära mellan revbenen. Salta och lägg i ugnstålig form.
  2. Häll över barbecuesåsen. Blanda runt och tillaga i mitten av ugnen ca 1 timme.
  3. Rör samman olja, apelsinjuice, honung och ingefära till en glaze. Pensla revbensspjällen runt om och stek i ytterligare 30 minuter i mitten av ugnen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen