Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 26 oktober 2018

Saftiga saffransbullar

Det är ett litet tag kvar till advent och julfika. Men redan nu är vi supersugna på saftiga saffransbullar med mandelmassa.

 Gula och goda, saffransbullar förgyller vår dag.
Gula och goda, saffransbullar förgyller vår dag. FOTO: Istock

Vem blir inte glad av saffran? I ljuvligt gyllene nybakade bullar gör sig kryddan som bäst. Bullarna blir extra saftiga av mandelmassa i fyllningen. Pricken över i är garneringen av mandelspån eller pärlsocker, om du hellre vill.

Läs också: Bästa knepen för saftiga saffransbullar

Saffransbullar

Skriv ut

Ingredienser (ca 40 st):

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 dl socker
  • 2 krm salt
  • 1 g saffran (2 påsar)
  • ca 15 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • ev rivet skal av 1 st apelsin
  • Pensling och garnering
  • 1 ägg
  • 1 påse mandelspån (50 g)
  • eller pärlsocker

Gör så här:

  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, saffran och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
  3. Arbeta degen smidig tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
  4. Riv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 40 x 30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar.
  6. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
  7. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån eller pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen