Recept 16 september 2021
Sallad på rostad jordärtskocka, gråärter och spirkål
Härligaste salladen kommer från Anna Billings Min skånska kokbok. Här bjuder hon på sallad på rostad jordärtskocka, gråärter och spirkål.
Jordärtskockor har, finurligt nog, två säsonger, berättar Anna som har skrivit Min skånska mat. Om senhösten innan marken fryser och tidig vår.
Tillsammans med kokta gråärter, en gammal kultursort med nötig smak, blir det en fin sallad. ”Om du odlade grönkål och lät stjälkarna stå kvar i landet kanske det har kommit lite spirkål. Välj annars grönkål”, tipsar Anna Billing.
Läs också: Godaste lammfärsbiffarna
Sallad på rostad jordärtskocka, gråärter och spirkål
Skriv ut
Ingredienser
- 4 portioner
- 4 ägg
- 3 dl gråärter
- 300 g jordärtskockor
- 1 dl solrosfrön
- 2 dl hasselnötter
- 1 knippe spirkål (eller grönkål)
- färsk dansk körvel
- neutral olja
- salt och svartpeppar
- Senapsvinägrett
- 1 msk äppelcidervinäger
- 3 msk kallpressad rapsolja
- 2 tsk skånsk senap
- en nypa salt
- vitpeppar
Gör så här
- Koka äggen i 7 minuter och kyl dem. Skölj och koka gråärterna i rikligt med saltat vatten i cirka 30 minuter. Häll av kokvattnet och låt svalna.
- Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skrubba skockorna rena och skär dem i mindre bitar. Vänd dem i olja i en ugnsfast form, salta och peppra. Baka i mitten av ugnen i cirka 40 minuter, rör om då och då så att skockorna får en jämn färg.
- Rosta under tiden solrosfröna och hasselnötterna på spisen i en torr, het panna tills de börjar ta färg. Lägg åt sidan.
- Skölj och skär kålen, riv av den från de grövsta bladnerverna. Lägg alla ingredienser i en salladsskål. Blanda vinägretten och ringla över. Toppa med ägghalvor och hackad körvel.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.