Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 16 september

Sallad på rostad jordärtskocka, gråärter och spirkål

Härligaste salladen kommer från Anna Billings Min skånska kokbok. Här bjuder hon på sallad på rostad jordärtskocka, gråärter och spirkål.

 Matig och mumsig sallad med den gamla gråärtan i en av huvudrollerna.
Matig och mumsig sallad med den gamla gråärtan i en av huvudrollerna. FOTO: David Back

Jordärtskockor har, finurligt nog, två säsonger, berättar Anna som har skrivit Min skånska mat. Om senhösten innan marken fryser och tidig vår.

Tillsammans med kokta gråärter, en gammal kultursort med nötig smak, blir det en fin sallad. ”Om du odlade grönkål och lät stjälkarna stå kvar i landet kanske det har kommit lite spirkål. Välj annars grönkål”, tipsar Anna Billing.

Läs också: Godaste lammfärsbiffarna

Sallad på rostad jordärtskocka, gråärter och spirkål

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 portioner
  • 4 ägg
  • 3 dl gråärter
  • 300 g jordärtskockor
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 dl hasselnötter
  • 1 knippe spirkål (eller grönkål)
  • färsk dansk körvel
  • neutral olja
  • salt och svartpeppar
  • Senapsvinägrett
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • 2 tsk skånsk senap
  • en nypa salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Koka äggen i 7 minuter och kyl dem. Skölj och koka gråärterna i rikligt med saltat vatten i cirka 30 minuter. Häll av kokvattnet och låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skrubba skockorna rena och skär dem i mindre bitar. Vänd dem i olja i en ugnsfast form, salta och peppra. Baka i mitten av ugnen i cirka 40 minuter, rör om då och då så att skockorna får en jämn färg.
  3. Rosta under tiden solrosfröna och hasselnötterna på spisen i en torr, het panna tills de börjar ta färg. Lägg åt sidan.
  4. Skölj och skär kålen, riv av den från de grövsta bladnerverna. Lägg alla ingredienser i en salladsskål. Blanda vinägretten och ringla över. Toppa med ägghalvor och hackad körvel.

Recept: Anna Billing

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen