Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 5 mars

Samisk gurpi eller trollkorv

Gurpi eller trollkorv och gahku är en samisk variant på korv med bröd. Bättre utflyktsmat finns inte!

 Gurpi eller trollkorv smakar bäst utomhus, säger Lisa Omma som ligger bakom det samiska receptet.
Gurpi eller trollkorv smakar bäst utomhus, säger Lisa Omma som ligger bakom det samiska receptet. FOTO: Korvboken

Detta härliga recept kommer från boken Den svenska korvresan av Jan Scherman. Här berättas att gurpi är en traditionell samisk maträtt och tillverkas av grovmalet halskött, grovt salt och fett från renen. Det finns lika många recept som det finns familjer. Färsen lindas sedan i det fettnät som omger vommen och nätmagen på renen. Korven röks lätt i kåtan.

Den finns att köpa via e-handel från några tillverkare, till exempel Utsi ren, som levererar till hela landet.

Pröva dig fram

Det viktigaste när du bakar gahku är känslan och ingenting är egentligen precist. Lisa Omma har angivit mängder men du måste pröva dig fram.

Du kan också baka brödet på en stekhäll eller i en gjutjärnspanna över öppen eld eller på stenar runt elden.

Läs också: Så gör du bästa pizzadegen

Buoidegurpi eller trollkorv

Skriv ut

Ingredienser

  • 1 gurpi på ca 500 g
  • dijonsenap
  • grovhackad persilja
  • 11/2–1 liter kantareller
  • gahkku (se recept på det samiska brödet nedan)

Gör så här

  1. Trä upp gurpin på en träpinne.
  2. Grilla över öppen eld. Den ska vara rosa i mitten.
  3. Lägg gurpi, lite dijonsenap och hackad persilja i brödet (gahkku, se recept nedan), vik ihop och ät.
  4. Om du har tillgång till kantareller kan de fräsas i en panna över elden och läggas i brödet tillsammans med gurpin.
  5. Det går också att steka gurpin i en panna över elden.

Recept: Lisa Omma

Gahkku

Skriv ut

Ingredienser

  • 2 kg vetemjöl
  • 50 g jäst
  • 3 msk sirap
  • 1 1/2 dl socker
  • 2–3 msk smör,
  • 4 dl vatten
  • 9 dl mjölk
  • salt (ett litet berg av salt i en skålad hand)
  • vätska att pensla med: vatten, starkt kaffe och socker

Gör så här

  1. Koka upp vatten, socker och sirap. Tillsätt smöret i kastrullen och till sist mjölk. Häll mjölet i en bunke. Tryck upp det så mycket som möjligt utmed kanterna och häll försiktigt vätskan i mitten av bunken. Rör så att mjölet rasar ner. Blanda.
  2. Smula ner jästen i lite ljummet vatten och när jästen lösts upp tillsätt vätskan i degen.
  3. Arbeta degen tills den blir blank och låt den sedan jäsa i drygt en timme. Dela degen i bitar stora som en knuten näve.
  4. Kavla varje bit med en slät brödkavel till en rund kaka, 7–8 mm tjock. Kavla kakorna med kruskavel och lägg dem sedan på en plåt. Nagga kakorna. Grädda bröden i ugnen i 270–300 grader i några minuter.
  5. Pensla bröden direkt när de tas ut ur ugnen.

Recept: Lisa Omma

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen