Recept 23 augusti
Sås på havskräftor till pasta
Smarrig sås till pasta på läckra havskräftor, det är toppen det. Kanske i lyxigaste laget men det kan det vara värt!
Receptet är gjort av Lands matskribent Katarina Ekeström som verkligen satt smakerna på rätt plats i den här rätten.
Sås på havskräftor till pasta
Skriv ut
Ingredienser (4 portioner)
- 12 – 16 havskräftor beroende på storlek
- 1 schalottenlök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 2 dl vitt vin
- 1 dillkrona
- 2 dl crème fraiche
- 1 msk koncentrerad fiskfond eller 1⁄2 fiskbuljongtärning
- 1/2 dl riven ost, Västerbottens eller Präst
- citron
- salt
- peppar
- 1/2 knippa dill
- Till servering
- bred pasta, pappardelle eller tagliatelle
Gör så här
- Skala havskräftorna och ta tillvara stjärtar och köttet i klorna. Ställ svalt.
- Hacka lök och vitlök.
- Rensa skalen från magsäck och gälar. Krossa skalen grovt och fräs dem tillsammans med löken under några minuter i olja. Klicka i tomatpurén och fräs ytterligare några minuter under omrörning. Häll på vinet, lägg ner dillkronan och sjud 10 minuter.
- Sila över fonden i en ny kastrull rör ner crème fraiche och fiskbuljong.
- Sjud tills såsen får fin konsistens. Krämig, men inte tjock.
- Rör ner osten och smaka av med lite pressad citron, salt och peppar.
- Vänd ner kräftstjärtar och köttet från klorna i såsen.
- Ta genast från värmen och servera med ångande het pasta och plockade dillvippor på toppen.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.