Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 20 juli 2017

Seg chokladkaka med knäckigt frötäcke – underbart gott!

Detta blir en ganska stor kaka som räcker till många. Den går även utmärkt att frysa och är den perfekta kakan att ha på lut när man får oväntat besök. Vispad grädde till är inte fel!

FOTO: Lantmännen

Läs också: Fattiga riddare med smörfräst äpple

Seg chokladkaka med knäckigt frötäcke

Skriv ut

Det här behöver du:

  • 25 portioner
  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 1 ½ dl kakao
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 75 g smör

Så här gör du:

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25 x 35 cm, med bakplåtspapper.
  3. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda i vaniljsocker, salt, kakao, vetemjöl och det smälta smöret och rör till en jämn smet.
  4. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 minuter. Gör under tiden fröglasyren i en kastrull.
  5. Häll solroskärnor, pumpakärnor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.
  6. När kakan varit inne i ugnen i 15 minuter, tag ut den och bred på glasyren. Grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.
  7. Låt kakan svalna och skär sedan i fyrkanter med en vass kniv. För extra lyx, servera med vispad grädde

Lantmännen

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen