Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 17 februari 2020

Semlor i långpanna

Semla i långpanna är en genialisk idé när du är supersugen själv eller ska bjuda många andra på fika!

 Semlori långpanna med mandelmassa och grädde.
Semlori långpanna med mandelmassa och grädde. FOTO: Sofie Karlsson

Den klassiska semlan har fått sig en värdig utmanare. Semla i långpanna är ett smidigt sätt att baka och bjuda på favoriten, utan att för den skull ge avkall på smak och konsistens.

För till skillnad från många andra påhittiga varianter smakar detta fortfarande precis som en semla ska!

I år infaller fettisdagen eller semmeldagen den 25 februari 2020.

Läs också: Klassisk hetvägg – så gör du

Semlor i långpanna

Skriv ut

Ingredienser:

  • 9 dl vetemjöl
  • 3 + 2 dl mjölk
  • 6 dl vispgrädde
  • 400 g mandelmassa
  • 80 g smör
  • 25 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1 krm salt
  • 3/4 dl hackad sötmandel
  • 1/2 citron
  • florsocker

Gör så här:

  1. Bulle: Lös upp jästen i en bunke med 3 dl ljummen mjölk. Tillsätt rumsvarmt tärnat smör, salt, socker och kardemumma.
  2. Blanda i mjölet lite i taget. Knåda ihop till en smidig deg.
  3. Täck degen med en bakduk och låt jäsa i 40 min.
  4. Kavla ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Forma som en rektangel och försök få den jämntjock, ca 2 cm.
  5. Låt degen jäsa ytterligare 40 min under bakduk.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Pensla degen med ett uppvispat ägg innan den gräddas i nedre delen av ugnen i 15-20 min.
  8. Låt svalna under bakduk.
  9. Fyllning: Riv mandelmassan och blanda med hackad mandel, 2 dl mjölk och rivet citronskal från en halv citron. Det ska bli en bredbar smet som inte är rinnig.
  10. Montering: Skär bort kanterna på bullbrödet. Dela försiktigt på tvären med en vass kniv så att du får ett lock och en botten.
  11. Bre mandelfyllningen på botten. Täck med vispad grädde.
  12. Lägg försiktigt på locket. Pudra över florsocker och skär upp semmelrutor, 12-16 stycken.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen