Recept 17 februari 2020
Semlor i långpanna
Semla i långpanna är en genialisk idé när du är supersugen själv eller ska bjuda många andra på fika!
Den klassiska semlan har fått sig en värdig utmanare. Semla i långpanna är ett smidigt sätt att baka och bjuda på favoriten, utan att för den skull ge avkall på smak och konsistens.
För till skillnad från många andra påhittiga varianter smakar detta fortfarande precis som en semla ska!
I år infaller fettisdagen eller semmeldagen den 25 februari 2020.
Läs också: Klassisk hetvägg – så gör du
Semlor i långpanna
Skriv ut
Ingredienser:
- 9 dl vetemjöl
- 3 + 2 dl mjölk
- 6 dl vispgrädde
- 400 g mandelmassa
- 80 g smör
- 25 g jäst
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 2 tsk mald kardemumma
- 1 krm salt
- 3/4 dl hackad sötmandel
- 1/2 citron
- florsocker
Gör så här:
- Bulle: Lös upp jästen i en bunke med 3 dl ljummen mjölk. Tillsätt rumsvarmt tärnat smör, salt, socker och kardemumma.
- Blanda i mjölet lite i taget. Knåda ihop till en smidig deg.
- Täck degen med en bakduk och låt jäsa i 40 min.
- Kavla ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Forma som en rektangel och försök få den jämntjock, ca 2 cm.
- Låt degen jäsa ytterligare 40 min under bakduk.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla degen med ett uppvispat ägg innan den gräddas i nedre delen av ugnen i 15-20 min.
- Låt svalna under bakduk.
- Fyllning: Riv mandelmassan och blanda med hackad mandel, 2 dl mjölk och rivet citronskal från en halv citron. Det ska bli en bredbar smet som inte är rinnig.
- Montering: Skär bort kanterna på bullbrödet. Dela försiktigt på tvären med en vass kniv så att du får ett lock och en botten.
- Bre mandelfyllningen på botten. Täck med vispad grädde.
- Lägg försiktigt på locket. Pudra över florsocker och skär upp semmelrutor, 12-16 stycken.