Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 21 februari

Semmelpaj

En paj med smak av semla som är smidig att baka och räcker till många.

 Gör det enkelt för dig och baka en semmelpaj på semmeldagen i stället för klassiska semlor!
Gör det enkelt för dig och baka en semmelpaj på semmeldagen i stället för klassiska semlor! FOTO: Mostphotos

Klassiska semlor i all ära men trenden med diverse korsningar fortsätter att överraska oss år ut och år in. Pajvarianten är enkel att göra och riktigt god!

Läs också: Därför ska du välja smör – inte margarin

Semmelpaj

Ingredienser:

  • 120 + 150 g smör
  • 3 dl + 2 msk vetemjöl
  • 1 dl + 2 msk florsocker
  • 4 äggulor
  • 3 ägg
  • 400 g mandelmassa
  • 4 tsk mald kardemumma
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Arbeta ihop 120 g smör, 1 dl florsocker, 3 dl vetemjöl, 1 äggula och 1 tsk mald kardemumma till en smidig pajdeg. Plasta in och låt vila i kylen i 20 min.
  3. Smält 50 g smör i en kastrull. Rör ned 3 tsk mald kardemumma.
  4. Finriv mandelmassa och rör ihop med 100 g rumstempererat smör.
  5. Jobba ihop de två smörblandningarna, tillsätt 2 hela ägg och en äggula. Blanda ned 2 msk vetemjöl och 1 msk vaniljsocker. Rör ihop till en slät fyllning.
  6. Ta fram pajdegen ur kylen. Tryck ut den i en pajform (24 cm i diameter). Tryck även upp degen på kanterna.
  7. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
  8. Ta ut pajskalet och häll i fyllningen. Grädda i ytterligare 15-20 minuter.
  9. Låt pajen svalna innan du toppar med vispad grädde och siktar över florsocker.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen