Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 13 september

Senapsdressad kalkonfilé med drömmos

Här får kalkonen härlig smak med en underbar senapsdressing. Tillsammans med det lyxiga potatismoset och ett fylligt vitt vin blir det rena kalasmåltiden.

 Till helgen tipsar Håkan Larsson om en ovanligt smakrik kalkonrätt med mos deluxe och ett glas fylligt vitt vin till.
Till helgen tipsar Håkan Larsson om en ovanligt smakrik kalkonrätt med mos deluxe och ett glas fylligt vitt vin till. FOTO: Håkan Larsson

Potatismos är ju gott som det är men också mycket tacksamt att smaksätta. I detta recept är det smaksatt med soltorkade tomater men du kan också prova med en rejäl klick dijonsenap eller grov skånsk dito. Eller hackade oliver, byt då ut smöret mot olivolja. Du kan också ugnsrosta 8-10 vitlöksklyftor med skal, klämma ur inkråmet och mosa ner – milt och fylligt.

Håkans bästa vintips!

Rika men milda smaker präglar den här rätten, med fin arom från gräslöken och senapen. Ett fylligare vitt passar bäst:

Rawson’s Retreat Chardonnay (16022), 79 kronor.

Frankland Estate Chardonnay, (6335), 99 kronor.

Alkoholfritt: Eriksberg Hovmästarlager (1954), 11:90 kronor/33 cl

Läs också: Krämiga fetaostbiffar med rostade grönsaker

Senapsdressad kalkonfilé med smaksatt mos och tomatsallad

Ingredienser

  • 4 personer
  • 600 g kalkonfilé eller kycklingfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk smör
  • Dressing
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk vatten
  • 1/2 dl hackad gräslök
  • Smaksatt mos
  • 800 g potatis av mjölig sort
  • 2 msk smör
  • ca 2 dl varm mjölk
  • salt, peppar
  • 8-10 bitar soltorkad tomat i olja
  • Tomatsallad
  • 1 ask cocktailtomater, gärna gula
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Krydda kalkonen, bryn den runt om i smör i stekpanna. Stek mitt i ugnen till 68 grader innertemp, cirka 30 minuter. Ta ut och låt vila 10-15 minuter.
  2. Koka under tiden potatisen mjuk och häll av. Mosa den och rör i smör och mjölk till önskad konsistens, smaka av. Skär de soltokrade tomaterna i bitar och blanda i.
  3. Dressing: Vispa ner oljan i senapen lite i taget. Vispa i vatten och gräslök.
  4. Dela tomaterna och blanda med finhackad lök och olja. Krydda om du vill.
  5. Skiva kalkonen lite på snedden. Lägg upp på fat och häll över dressingen. Servera med mos och tomatsallad.

Recept: Håkan Larsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen