Recept 13 juni 2019
Silviakaka i långpanna
En mjuk sockerkaka med vaniljglasyr och kokosflingor som passar utmärkt att baka i långpanna.
Silviakaka är en saftig kaka med krämig glasyr och kokosflingor. Som en ljus kärleksmums!
Variera gärna färgen på glasyren genom att tillsätta några droppar karamellfärg.
Läs också: Ryttarkaka – kladdig chokladkaka med kokostoscatäcke
Silviakaka
Skriv ut
Ingredienser:
- 3 ägg
- 3 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1,5 dl kallt vatten
- Kräm
- 150 g smör
- 1,5 dl socker
- 2 äggulor
- 3 tsk vaniljsocker
- 1 dl kokosflingor
- karamellfärg (kan uteslutas)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg och socker till ett vitt poröst fluff.
- Tillsätt kallt vatten. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i smeten.
- Täck en långpanna ca 30 x 24 cm med bakplåtspapper. Häll ned smeten i pannan.
- Grädda kakan i mitten på ugnen, ca 15 minuter. Testa med en sticka att smeten stannat.
- Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna.
- Kräm: Koka ihop alla ingredienser i en liten kastrull. Låt småputtra på svag värme under omrörning. Tänk på att äggulorna tillagas vid för hög värme.
- Om du vill ha färg på krämen, droppa i lite valfri karamellfärg och rör om.
- Bred ut krämen över kakan och strö på kokos.
- Låt krämen svalna på kakan innan du skär upp den i lagom stora rutor.