Recept 7 november 2019
Mustig sjömansbiff – en älskad klassiker
Sjömansbiff med potatis, lagerblad, timjan och mörkt öl är en värmande klassisk gryta. Det här receptet är enkelt och gott!
Runt förra sekelskiftet började sjömansbiff, som är en variant av köttgryta, dyka upp i svenska kokböcker. Öl som smaksättare ger rätten en härlig mustighet.
Läs också: Julens bästa revbensspjäll
Sjömansbiff
Skriv ut
Ingredienser (4 portioner):
- 600 gram innanlår, lövbiff eller fransyska
- 8 stora potatisar
- 3 lökar
- 2 msk smör
- 2 tsk salt
- Vitpeppar
- 2 lagerblad
- 1 tsk timjan
- 4 dl vatten
- 1 porter eller mörkt öl
- 1 kött buljongtärning
Array
- Skär köttet i skivor och banka ut dem lätt. Skala potatis och lök. Skär potatisen i tjocka skivor och löken i tunna skivor.
- Bryn löken i en stor stekgryta i smör. Ta upp löken.
- Bryn köttet i stekgrytan på båda sidor och krydda med salt och peppar. Späd med någon deciliter vatten samt tillsätt lagerblad och timjan. Låt köttet puttra i 10 minuter. Lägg över köttet i en skål vid sidan.
- Varva kött, potatis och lök i stekgrytan. Underst och överst ska var potatis. Häll på vatten, öl och buljongtärning så att det når översta lagret.
- Låt sjuda med lock i en timme.