Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 24 februari

Skånsk äppelkaka

Äppelkaka med svenska äpplen året runt. Ja, det är faktiskt möjligt numera. Anna Billings skånska äppelkaka är en av de allra bästa.

 Skånsk äpplekaka blir extra god om den lagas på äpplet Gravensteiner och serveras med hemlagad vaniljsås, tipsar Anna Billing.
Skånsk äpplekaka blir extra god om den lagas på äpplet Gravensteiner och serveras med hemlagad vaniljsås, tipsar Anna Billing. FOTO: David Back

Har du äpplemos från höstens äppelskörd kan du använda det, men annars är det väldigt gott med lite mer ”tugg” i äpplekakan. Numera finns svenska äpplen att få tag på året runt.

Detta ljuvliga recept kommer från Anna Billings Min skånska kokbo

Läs också: Godaste lammfärsbiffarna

Skånsk äppelkaka (Älskad tradition)

Skriv ut

Ingredienser (8 portioner)

  • 5 stora syrliga äpplen
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 1/2 liter riven kavring eller mörkt rågbröd
  • 2 dl + 2 msk farinsocker
  • 175 g smör
  • 1 tsk malda fänkålsfrön
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 msk mald kanel
  • En god vaniljsås
  • 1/2 vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde 3 äggulor
  • 1 1/2 msk strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Blanda i en kastrull med strösockret. Låt puttra tills frukten har kokat ihop.
  2. Riv brödet grovt på rivjärn eller mixa i en matberedare. Smält smöret i en stekpanna och blanda med 2 dl farinsocker och kryddorna. Tillsätt rivbrödet och stek sakta.
  3. Varva rivbröd och äpplen i en ugnsfast form. Börja och avsluta med brödet. Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen.
  4. Strö över 2 msk farinsocker och flytta upp kakan till övre delen av ugnen i några minuter. Ta ut ur ugnen och låt äpplekakan ”stå till sig” en stund. Servera gärna med en flod av tjock, egengjord vaniljsås eller gör det enkelt för dig och servera med vaniljglass.
  5. En god vaniljsås: Snitta vaniljstången och låt den koka upp tillsammans med mjölken och grädden i en tjockbottnad kastrull. Dra kastrullen av värmen och låt stå med lock i en kvart. Vispa under tiden äggulor och socker i en bunke tills blandningen har tjocknat.
  6. Skrapa ur vaniljfröna i gräddmjölken och fiska upp stången. Häll gräddmjölken över äggblandningen i bunken och vispa försiktigt ihop. Diska ur kastrullen ordentligt så att inga mjölkrester finns kvar, annars bränner såsen vid i nästa steg. Häll tillbaka blandningen i den rena kastrullen och sjud på medelvärme tills skummet har försvunnit och såsen börjar tjockna. Tillräckligt tjock är den när den kan täcka baksidan av en sked och du kan dra ett streck igenom utan att den går ihop. Såsen får inte koka eller sjuda för länge, då skär den sig.
  7. Häll såsen genom en sil ner i en skål. Du kan snabbkyla skålen i kallt vatten och sedan förvara den i kylskåp, övertäckt, till servering.

Recept: Anna Billing

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen