Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 11 februari

Skivad morot med ingefära

Skivad morot med ingefära sätter piff maten. Prova fermenteringsdrottningen Jenny Neikells superrecept.

 Fermenterade morötter med ingefära. Ljuvliga smaker!
Fermenterade morötter med ingefära. Ljuvliga smaker! FOTO: Tom Wall

Recepten kommer från Stora boken om fermentering av Jenny Neikell som också håller kurs i fermentering på land.se.

Jenny tipsar!

Det här receptet kan även användas till andra rotfrukter såsom kålrot, palsternacka (skivas tunt rakt över eftersom den har hårda fibrer), kålrabbi och rödbeta.

Rödbeta innehåller sackaros, som tar lite längre tid för bakterierna att börja bryta ner. Peta ner några grovhackade vitkålsblad i burken som bidrar med enkla sockerarter, så underlättas processen.

Läs också: Godaste morotsbiffarna

Skivad morot med ingefära

Skriv ut

Ingredienser (till cirka 500 gram)

  • 500 g morötter, gärna i olika färger
  • 15 g färsk ingefära
  • 1 tsk korianderfrön
  • kallt vatten
  • havssalt (1,5 % av totalvikten, se punkt 4 nedan)

Gör så här

  1. Skala morötterna eller skrubba dem noga så att det inte finns någon jord kvar på dem. Skär morötterna i 1/2–1 cm tjocka stavar eller slantar.
  2. Skala ingefäran (om den inte är ekologisk, då räcker det att skölja den) och skiva den tunt.
  3. Ställ en 1-litersburk med gummiring och bygellås på en våg och nollställ den. Lägg i morotsbitarna och varva med ingefära och korianderfrön. Tryck till lite så att grönsakerna ligger tätt packade. Fyll upp med vatten så att grönsakerna täcks men lämna minst 5 cm till kanten på burken.
  4. Multiplicera den fyllda burkens vikt räknad i gram med 0,015 för att få fram antal gram salt. Väg upp saltet och tillsätt det i burken. Stäng locket, vänd burken och skaka den försiktigt så att saltet löser sig.
  5. Påstricket: Öppna burken. Ta en 2-litersfryspåse och veckla ut den inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp till kanten på burken.
  6. Pressa ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.
  7. Låt burken stå på en tallrik i rumstemperatur i 14 dagar.
  8. Låt moroten mogna i kylskåp i ytterligare minst 14 dagar.

Recept: Jenny Neikell

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen