Recept 6 april 2020
Skotska ägg
Friterade, frasiga och fantastiskt goda – de här skotska äggen kan vara påskens läckraste.
Caroline Hofberg som har gjort detta magiskt goda recept försäkrar att de här äggen inte alls är svåra att göra, bara lite pillrigt.
I gengälld får man fantastiskt frasiga och annorlunda påskägg som doppas i en god yoghurtdipp.
Du kan använda vilken korv som helst. Här är det lammkorv, men till exempel får det lika bra med naturell salsiccia, bara den är färsk.
Läs också: Ljuvligt goda lammfärsbiffar
Skotska ägg med lammfärs och getostdipp
Skriv ut
Ingredienser (10 stycken):
- 10 ägg
- 500 g färsk lammkorv
- 200 g lammfärs, gärna finmalen
- 2 tsk salt
- 4 tsk stött fänkålsfrö
- 2 pressade vitlöksklyftor
- rivet skal av 2 citroner
- 4 krm sambal oelek
- 2 krm nymald peppar
- vetemjöl & plastfolie
- Panering & fritering:
- 2 ägg
- ca 3 1/2 dl vetemjöl
- ca 3 dl panko
- matolja till fritering
- Dipp (ca 6 dl):
- 200 g getost
- 6 dl turkisk yoghurt
- 2 tsk citronskal
- 1 dl hackad gräslök
- 1 dl hackad persilja
- 2 krm nystött fänkålsfrö
- 2 krm nystötta kumminfrön
- salt
Gör så här
- Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Koka upp och låt därefter sjuda 8 minuter. Spola genast äggen ordentligt i kallt vatten. Skala dem.
- Skär ett snitt i korvarna och tryck ut innanmätet. Blanda korven med färs, salt, fänkål, vitlök, citronskal, sambal och peppar till en smet. Det går bra att använda matberedaren.
- Dela smeten i 8 delar och rulla till bollar. Doppa händerna i mjöl. Tryck ut en färsboll till en rund och tunn platta på en bit plastfolie.
- Lägg ett ägg i mitten och forma färsen runt om ägget med hjälp av plastfolien. Snurra folien så att det blir som en påse och forma färsen fint runt ägget.
- Ta bort och spara överflödig färs. Den överflödiga färsen kommer att räcka till de två sista äggen.
- Panering & fritering: Vispa upp ägget i en djup tallrik. Häll upp mjöl och panko på två separata tallrikar.
- Rulla ägget i mjöl, därefter i ägg och sist i panko. Ställ i kylen i väntan på fritering. Värm oljan i en gryta till 150 grader.
- Lägg i äggen, några i taget, och fritera dem gyllenbruna i cirka 4 minuter. Vänd äggen någon gång under tiden så de blir bruna runt om. Servera äggen nyfriterade.
- Sås: Mosa osten. Blanda med resten av ingredienserna och smaka av med salt.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.