Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 6 april

Skotska ägg

Friterade, frasiga och fantastiskt goda – de här skotska äggen kan vara påskens läckraste.

 Toppa påskbordet med skotska ägg med lammfärs och getostdipp. Aldrig har ägg smakat lyxigare!
Toppa påskbordet med skotska ägg med lammfärs och getostdipp. Aldrig har ägg smakat lyxigare! FOTO: Ove Lindfors

Caroline Hofberg som har gjort detta magiskt goda recept försäkrar att de här äggen inte alls är svåra att göra, bara lite pillrigt.

I gengälld får man fantastiskt frasiga och annorlunda påskägg som doppas i en god yoghurtdipp.

Du kan använda vilken korv som helst. Här är det lammkorv, men till exempel får det lika bra med naturell salsiccia, bara den är färsk.

Läs också: Ljuvligt goda lammfärsbiffar

Skotska ägg med lammfärs och getostdipp

Skriv ut

Ingredienser (10 stycken):

  • 10 ägg
  • 500 g färsk lammkorv
  • 200 g lammfärs, gärna finmalen
  • 2 tsk salt
  • 4 tsk stött fänkålsfrö
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • rivet skal av 2 citroner
  • 4 krm sambal oelek
  • 2 krm nymald peppar
  • vetemjöl & plastfolie
  • Panering & fritering:
  • 2 ägg
  • ca 3 1/2 dl vetemjöl
  • ca 3 dl panko
  • matolja till fritering
  • Dipp (ca 6 dl):
  • 200 g getost
  • 6 dl turkisk yoghurt
  • 2 tsk citronskal
  • 1 dl hackad gräslök
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 krm nystött fänkålsfrö
  • 2 krm nystötta kumminfrön
  • salt

Gör så här

  1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Koka upp och låt därefter sjuda 8 minuter. Spola genast äggen ordentligt i kallt vatten. Skala dem.
  2. Skär ett snitt i korvarna och tryck ut innanmätet. Blanda korven med färs, salt, fänkål, vitlök, citronskal, sambal och peppar till en smet. Det går bra att använda matberedaren.
  3. Dela smeten i 8 delar och rulla till bollar. Doppa händerna i mjöl. Tryck ut en färsboll till en rund och tunn platta på en bit plastfolie.
  4. Lägg ett ägg i mitten och forma färsen runt om ägget med hjälp av plastfolien. Snurra folien så att det blir som en påse och forma färsen fint runt ägget.
  5. Ta bort och spara överflödig färs. Den överflödiga färsen kommer att räcka till de två sista äggen.
  6. Panering & fritering: Vispa upp ägget i en djup tallrik. Häll upp mjöl och panko på två separata tallrikar.
  7. Rulla ägget i mjöl, därefter i ägg och sist i panko. Ställ i kylen i väntan på fritering. Värm oljan i en gryta till 150 grader.
  8. Lägg i äggen, några i taget, och fritera dem gyllenbruna i cirka 4 minuter. Vänd äggen någon gång under tiden så de blir bruna runt om. Servera äggen nyfriterade.
  9. Sås: Mosa osten. Blanda med resten av ingredienserna och smaka av med salt.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen