Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 3 oktober 2018

Släpärtor med sardell- och kaprissmör

Sältan i smöret på sardeller och kapris smakar underbart till de lite sötaktiga ärtorna.

 Ett grönt snack att ställa fram för alla att smaka på middagsbordet.
Ett grönt snack att ställa fram för alla att smaka på middagsbordet. FOTO: Cecilia Möller

”Släpärtor” är ett namn för åkerärtor som efter full mognad blir ärtsoppeärtor eller foderärtor vars skidor har en viss seghet.

Skirat eller till och med brynt smör är också gott att doppa ärtorna i.

Läs också: Så odlar du märgärt hemma

Släpärtor med sardell- och kaprissmör

Skriv ut

Ingredienser: (8 port)

  • 600 g färska ärtor av valfri sort, här så kallade släpärtor
  • Citron och sardellsmör
  • 75 g smör, rumstempererat
  • rivet skal av 1 citron
  • 7 sardellfiléer, cirka 20 g
  • 1 msk kapris
  • eventuellt ätbara blommor

Gör så här:

  1. Släpärtor med sardell- och kaprissmör
  2. Vispa smöret mjukt med citronskal och 2 tsk olja från sardellerna.
  3. Finhacka sardellerna och kaprisen och vänd ner i smöret. Lägg i en liten skål. Dekorera med ätbara blommor, till exempel av ärtor, gräslök, blåklint eller pensé.
  4. Låt gästerna ta av ärtor och smör och låt smöret smälta ner över de nykokta ärtorna. Här är det helt ok att äta med fingrarna. Dra av det goda på ärtorna med tänderna. De sega trådarna läggs åt sidan.

Recept: Marie Lönneskog Hogstadius

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen