Smaka på våren: Baka härlig cheesecake med pelargoner
Tjuvstarta våren med säsongens blommor i maten. Doftpelargoner, till exempel, smakar himmelskt att baka med. Här får du recept på vårens härligaste cheesecake – med tydligt smak av spirande vår.
Den här underbara cheesecaken har en härligt frisk smak av vår. Hemligheten bakom smaken är de strimlade blombladen från doftpelargoner.
Använd en citrondoftande sort så får du en ljuvligt frisk smak på din kaka. Bladen från sorterna Citronella, Frensham Lemon, Mabel Grey eller P. crispum Variegatum har fräscha dofter som ger fin smak på kakan.
Härlig cheesecake med doftpelargon
Det här behöver du
Till kakbotten:
250 g krossade Digestivekex
100 g smör
Nedre fyllningen:
300 g hallon och blåbär (halvt tinade) spara några till dekoration
500 g philadelphiaost
1 dl socker
1 msk vetemjöl
2,5 tsk vaniljsocker
1 st citron, rivet skal + saften av en halv citron
10–12 st strimlade doftpelargonblad av citrondoftande sorter till exempel
Övre fyllningen:
5 dl crème fraiche
2 msk socker
2 msk vaniljsocker
Så här gör du
Kakbotten
1. Blanda cirka 250 g krossade Digestivekex och 100 g smör.
2. Tryck ut i en form med avtagbar kant.
3. Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter i 200 grader.
Nedre fyllningen:
1. Kör ingredienserna i en mixer och häll dem i formen.
2. Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
3. Låt kakan svalna ordentligt.
Övre fyllningen:
1. Rör ihop ingredienserna ordentligt och bred över denna sista fyllning över föregående fyllning.
2. Grädda ytterligare i 5 minuter.
3. Låt kakan kallna.
4. Dekorera med bär och pelargonblad.