Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 16 augusti 2017

Smarrig rödbetspaj med fetaost – perfekt i skördetid

En paj går alltid hem. Det här receptet är relativt lättlagat och den färdiga pajen är lika god varm som kall. Bäst av allt är att du kan fylla den med olika godsaker efter lust och dagsform.

Rödbetspaj med fetaost

Skriv ut

Ingredienser:

  • Pajskal:
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g kallt smör
  • 1 msk iskallt vatten
  • 1/2 tsk salt
  • Fyllning:
  • 500 g rödbetor
  • 1 valfri lök, eller ett par om de är små
  • 1 vitlöksklyfta
  • några blad blast från betorna och eller mangold
  • ett par kvistar persilja
  • 150 g fetaost
  • Äggstanning:
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde eller créme fraische eller mjölke eller en blandning
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Eftersom pajdegen behöver vila i kylen minst en halvtimme så startar vi där. Enklast görs den i matberedare. Lägg ingredienserna i beredaren, kör ihop till en degklump, slå in i plast och lägg i kyl att vila.
  2. Kavla ut degen och klä en form, gärna en med avtagbar kant. Pricka botten med en med gaffel och ställ i frysen ett tag.
  3. Koka rödbetorna med skalet på. Räkna med att det tar runt en halvtimma. Ställ att svalna. Skala och skiva lök och vitlök. Stek varsamt i smör. Strimla bladen som får följa med i pannan. Bladen ska bara mjukna, inte brynas.
  4. Ugnen ska ha en temperatur på 225 grader när pajskalet tas direkt från frysen och sätts in för att förgräddas. Då brukar kanterna hålla sig på plats. Grädda till fin färg cirka 10 minuter.
  5. Lägg de frästa bladen i botten på det förgräddade pajskalet. Smula osten över och lägg ut klyftor av skalade förkokta rödbetor.
  6. Blanda ägg och mejeriprodukt som du sedan häller över pajen och så skjuts in i ugnen. Nu brukar jag sänka temperaturen till 200 grader. Lite olika på olika ugnar, men ett ungefärligt tidsmått för färdig är 30-35 minuter.

Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen