Recept 16 augusti 2017
Smarrig rödbetspaj med fetaost – perfekt i skördetid
En paj går alltid hem. Det här receptet är relativt lättlagat och den färdiga pajen är lika god varm som kall. Bäst av allt är att du kan fylla den med olika godsaker efter lust och dagsform.
Rödbetspaj med fetaost
Skriv ut
Ingredienser:
- Pajskal:
- 3 dl vetemjöl
- 150 g kallt smör
- 1 msk iskallt vatten
- 1/2 tsk salt
- Fyllning:
- 500 g rödbetor
- 1 valfri lök, eller ett par om de är små
- 1 vitlöksklyfta
- några blad blast från betorna och eller mangold
- ett par kvistar persilja
- 150 g fetaost
- Äggstanning:
- 3 ägg
- 3 dl grädde eller créme fraische eller mjölke eller en blandning
- svartpeppar
Gör så här:
- Eftersom pajdegen behöver vila i kylen minst en halvtimme så startar vi där. Enklast görs den i matberedare. Lägg ingredienserna i beredaren, kör ihop till en degklump, slå in i plast och lägg i kyl att vila.
- Kavla ut degen och klä en form, gärna en med avtagbar kant. Pricka botten med en med gaffel och ställ i frysen ett tag.
- Koka rödbetorna med skalet på. Räkna med att det tar runt en halvtimma. Ställ att svalna. Skala och skiva lök och vitlök. Stek varsamt i smör. Strimla bladen som får följa med i pannan. Bladen ska bara mjukna, inte brynas.
- Ugnen ska ha en temperatur på 225 grader när pajskalet tas direkt från frysen och sätts in för att förgräddas. Då brukar kanterna hålla sig på plats. Grädda till fin färg cirka 10 minuter.
- Lägg de frästa bladen i botten på det förgräddade pajskalet. Smula osten över och lägg ut klyftor av skalade förkokta rödbetor.
- Blanda ägg och mejeriprodukt som du sedan häller över pajen och så skjuts in i ugnen. Nu brukar jag sänka temperaturen till 200 grader. Lite olika på olika ugnar, men ett ungefärligt tidsmått för färdig är 30-35 minuter.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.