Smarrigaste efterrätten – med jordnötter, blåbär och choklad
Vill du unna dig något riktigt gott så gör det med nyttiga grejer som blåbär och jordnötter. Denna glassbomb är vanvettigt god!
Om du nödvändigtvis vill äta onyttigt någon enstaka gång så gör det bästa av situationen och blanda i bra ingredienser. Och se till att det är riktigt gott.
Så skriver kocken Niklas Ekstedt och vetenskapsjournalisten Henrik Ennart i sin bok Happy Food.
Här får man veta hur maten vi äter hänger ihop med hur vi mår psykiskt.
Förutom tips, råd och kunskap, baserat på den senaste forskningen i ämnet, så innehåller boken flera härliga recept. Alla är gjorda på råvaror som boostar vårt välbefinnande.
Receptet på den magiskt goda glassbomben kommer från boken.
Läs också: Grillad brieost med fruktsalsa – galet gott!
Sundae ice cream med jordnötter, blåbär och choklad
Ingredienser
- 4 portioner
- 2 msk socker
- 2 msk vatten
- 1 dl jordnötter
- 3 dl grädde
- 50 g mörk choklad, hackad
- 1 dl blåbär
- 500 g vaniljglass
- 500 g chokladglass
Gör så här
- Koka socker och vatten i en stekpanna på medelhög värme tills vattnet ångat bort och sockret karamelliserats och blivit gyllenbrunt. Tillsätt jordnötterna och rör runt tills de täcks med socker. Lägg upp på ett fat för att svalna.
- Koka upp 1 dl grädde och lägg i chokladen, rör ut tills chokladensmält.
- Vispa resterande grädde luftigt.
- Lägg upp glassen, toppa med nyvispad grädde, karamelliserade jordnötter, blåbär och chokladsås.