Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 24 oktober 2018

Laxpaj med purjolök och dill

En smidig paj som kan fyllas med färsk, rökt eller gravad lax. Får god smak av purjolök och dill.

 På under en timme har du en matig paj som räcker till många.
På under en timme har du en matig paj som räcker till många. FOTO: iStock

Med ett förgräddat pajskal och en äggstanning kan du variera din paj i oändlighet. Till det här receptet går det lika bra med färsk, rökt eller gravad lax.

Läs också: Cheesecake med rökt lax och pepparrot

Laxpaj

Skriv ut

Ingredienser: (1 paj, 6 bitar)

  • Pajdeg
  • 3 dl mjöl
  • 125 g kallt smör
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 250 g skivad lax, färsk, rökt eller gravad
  • ca 10 cm purjolök
  • 1/2 dl finhackad dill
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl riven ost
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Dela smöret i mindre bitar och blanda med mjölet till en smulig massa. Tillsätt vatten och blanda ihop till en smidig deg.
  2. Låt degen ligga svalt i kylskåpet en stund innan du kavlar ut den eller trycker ut den direkt i formen. Nagga botten med en gaffel innan den får vila cirka 30 minuter i kylen.
  3. Förgrädda pajskalet i ugnen i 10 minuter på 225 °C.
  4. Skär laxen i mindre bitar, strimla purjolöken och finhacka dillen.
  5. Fördela lax, dill och purjolök i det förgräddade pajskalet.
  6. Blanda samman ägg, mjölk, grädde, riven ost och kryddor. Häll stanningen över fyllningen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen har fått fin färg.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen