Recept 13 december 2018
Smördegspizza med bresaola och gorgonzola
Superenkel och smarrig pizza med smakrik fyllning, perfekt i julbrådskan. Med ett glas gott rött till blir det rena festmaten.
Utmärkt även som plockmat
Den här superenkla pizzan räcker som förrätt eller plockmat åt 4-5 personer eller som middag till 2-3. Har du många gäster, gör i ordning flera pizzor som står klara i kylen och väntar på gräddning.
Bästa vinet till
Det franska området Rhônedalen producerar mustiga, kryddiga viner till bra priser. Prova exempelvis:
6018 Côtes-du-Rhône (Reserve 6018), 79 kronor.
Mas Louise (6470), 99 kronor.
Alkoholfritt: Jus de Pommes Artisanal (1990), 39 kronor.Läs också: Svensk lufttorkad skinka – bra alternativ till parma!
Smördegspizza med bresaola och gorgonzola
Skriv ut
Ingredienser (8-10 bitar):
- 1 rulle färdig smördeg
- 1 burk tomatsås
- 80-100 g torkad skinka – det finns flera svenska alternativ till parmaskinka
- 150 g gorgonzola eller annan blåmögelost
- 30-40 g ruccola
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader. Lägg smördegen med sitt bakpapper på en plåt. Bred ut tomatsåsen nästan ända ut till kanten (är såsen lös kan du ”hänga” av lite vätska i en trådsil).
- Strimla bresaolan eller den skinka du väljer och strö över såsen. Smula osten och fördela jämnt. Baka mitt i ugnen 10-15 minuter och strö grovhackad ruccola över vid serveringen. Använd gärna pizzaskärare när du skär upp.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.