Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 27 maj

Smörgåstårta med skinka

Smörgåstårta är och förblir en svensk klassiker när det gäller festlig mat. Och visst blir man på lite extra gott humör när man kommer till en bjudning och det vankas finfin smörgåstårta - vilken lyx!

 Smörgåstårta med skinka och persilja.
Smörgåstårta med skinka och persilja. FOTO: Istock

Den här smörgåstårtan är riktigt fräsch och god och även om den har ganska många moment så är den enkel att göra. Perfekt till studentmottagningen eller 50-årskalaset.

Smörgåstårta med skinka

Skriv ut

Ingredienser (12 portioner):

  • 8 halvmåneformade brödkakor, till exempel Polar
  • Ostkräm till fyllningar och täcke:
  • 600 g färskost naturell
  • 6 dl crème fraiche (inte lättvarianten)
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • Skinkfyllning:
  • ½ sats ostkräm (ovan)
  • 200 g skinka
  • 1 dl inlagd gurka
  • 1 syrligt äpple
  • 10 cm purjolök
  • Äggfyllning:
  • ¼ sats ostkräm (ovan)
  • 5 hårdkokta ägg
  • ½ dl hackad persilja
  • 1 tsk senap
  • Till garnering (kan varieras som du vill):
  • 20-24 skivor skinka (alternativt 12 skivor skinka och 12 skivor ost)
  • 1 paket cocktailtomater
  • ½ gurka (om du vill)
  • 3 hårdkokta ägg, klyftade (om du vill)
  • Dill
  • Rikligt med hackad persilja till kanten

Gör så här:

  1. Ostkräm: Vispa färskost och crème fraiche hårt i maskin eller med elvisp. Smaka av med salt och peppar.
  2. Dela upp krämen i 4 lika stora delar. Spara 1/4 till täcke, ställ i kyl.
  3. Skinkfyllning: Finhacka skinka, gurka, äpple och purjo. Blanda med hälften av ostkrämen.
  4. Äggfyllning: Finhacka ägg och persilja. Blanda med senap och en fjärdedel av ostkrämen.
  5. Montering:
  6. Lägg ihop två brödskivor så att de blir en cirkelrund botten på en bricka. Bred på hälften av skinkfyllningen. Lägg på ett lager bröd (två halvor), bred på äggfyllning. Lägg på ett lager bröd och resterande skinkfyllning, avsluta med ett lager bröd.
  7. Täck med något fuktad handduk eller plastfolie. Ställ i kylen. Detta kan du gärna göra dagen innan.
  8. Kantskär tårtan runt om. Täck tårtan runt om med resten av ostkrämen. Dekorera med det som du tycker passar bäst. Här är det med skinka och lite dill men du kan också lägga på tomater, äggklyftor eller gurkskivor till exempel.
  9. Garnera kanterna med persilja.

Recept: Land.se Foto: Istock

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen