Recept 3 oktober 2018
Snabba lyxgubbar
Nyskördade jordgubbar med sval knaprigt mandelcrunch och Créme chantilly.
Créme chantilly låter svårt men är sommarens enklaste och naturligaste vaniljvisp som passar till alla sorters bär och fruktiga pajer.
Krispigt mandelcrunch kan göras i förväg och förvaras torrt. Härligt att ta fram till bär, glass och grädde. Mandelcrunchen gör snabbt något extra av en enkel dessert.
Läs också: Kardemummamaränger med jordgubbskräm
Snabba lyxgubbar med mandelcrunch
Skriv ut
Ingredienser: (6 personer)
- Mandelcrunch
- 30 g smör
- ¾ dl socker
- 1 dl hel mandel
- 1 dl havregryn
- Crème chantilly
- 1 vaniljstång
- 4 dl riktigt kall grädde
- ½ dl florsocker
- Till servering
- 1 ½ l jordgubbar
Gör så här:
- Smält smör och socker i en stekpanna. Skär mandlarna i bitar. Katarina halverade dem för att behålla struktur, men de kan grovhackas.
- Lägg dem i pannan tillsammans med havregrynen. Stek varsamt till fin färg. Häll upp och låt svalna. Det kommer att stelna och bli som en knäckig kaka som du sedan krossar i bitar före servering. Crunchet kan göras i god tid och förvaras i rumstemperatur.
- Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Häll upp grädden i en kall skål. Lägg i vaniljfröna och florsockret. Vispa till fint fluff.
- Skär jordgubbarna som du vill ha dem, i halvor eller skivor. Servera med knaprigt crunch och sval vaniljgrädde.