Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 6 september 2018

Snabbgravad lax med currystuvade rotsaker

Lätt gravad och lätt halstrad blir laxen smakrik och snygg. Mustiga rotsaker och syrad paprika kompletterar fint. Håkan Larssons festliga helgtips är snabbt, enkelt och gott!

 Snabbt, enkelt och gott. Håkan Larsson tipsar om bästa helgreceptet.
Snabbt, enkelt och gott. Håkan Larsson tipsar om bästa helgreceptet. FOTO: Håkan Larsson

Det behöver inte vara krångligt och svårt att laga festligt och läckert. Den här rätten är en riktig höjdare. Ett glas gott vitt vin till kan förhöja upplevelsen ytterligare.

Håkan tipsar!

Andra smaker som passar bra för att ge sting och kontrast till laxen kan du få med snabbsaltad rödlök. Skiva 2 rödlökar tunt, blanda med 1 msk grovt salt och lägg i durkslag. Skölj av hastigt och blanda med 1 tsk rödvinsvinäger och generöst med finhackad persilja.

Bäst vinet till

Sauvignon Blanc är en druva med pigg syra som gör den utmärkt lämpad för lax med sin nyttiga fetma, och aromerna gifter sig väldigt väl med de rustika rotsakerna. Prova de här:

The Crossings Sauvignon Blanc (6276), 89 kronor.

Brochet Réserve Sauvignon Blanc (78967), 109 kronor.

Alkoholfritt: Leitz Eins Zwei Zero Riesling (11901), 69 kronor.Läs också: Krämiga fetaostbiffar med rostade grönsaker – makalöst gott!

Snabbgravad lax med currystuvade rotsaker

Skriv ut

Ingredienser (4 personer):

  • 700-800 g skinn- och benfri laxfilé
  • 2 msk salt + 2 msk socker + 1 tsk krossad vitpeppar
  • 2 msk smör till halstring
  • Rotsaker
  • 800 g blandade rotsaker som palsternacka, morot, rotselleri, fänkål
  • 1-2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 tsk curry
  • 2 msk smör
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 1 tsk salt, 1 krm peppar
  • Syrad paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 msk pressad limesaft + rivet skal av 1 lime
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt

Gör så här:

  1. Putsa bort slaksidan (den tunnare delen) av laxen, frys in och spara till tartar eller gryta. Dela resten i två närmast kvadratiska längder. Blanda salt, socker och peppar i en plastpåse. Lägg i laxen, blanda om så den täcks och låt grava 1 timme i kyl.
  2. Skala/ansa under tiden rotsakerna och dela i munsbitar. Koka dem knappt mjuka och häll av. Fräs vitlök och curry på medelvärme i en gryta. Tillsätt rotsakerna och grädden, vänd runt och koka ihop utan lock i cirka 5 min. Smaka av.
  3. Strimla paprikan fint och vänd ner i limesaft, limeskal, olja och salt.
  4. Spola av den gravade laxen hastigt, torka torr med hushållspapper. Halstra runt om i smöret på hög värme, låt gärna fisken förbli rosa inuti. Skiva upp och servera med stuvning och paprikasallad.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen