Recept 29 september 2018
Sparris med ägg – snabblagad lunch
Underbart väldoftande gräslöksolja ringlad över nykokt sparris. Kan lunchen bli godare än så?
Svensk sparris är en primör med kort och intensiv säsong kring maj och juni. Men det finns trots allt sparris att köpa året om. Så vill du få lite vårkänslor – testa detta goda och snabba lunchrecept med sparris, ägghack och gräslök.
Läs också: Så skördar du sparris – allt du behöver veta!
Sparris med ägg
Skriv ut
Ingredienser: (2 personer)
- 1 knippa grön sparris
- 2 hårdkokta ägg
- 2 msk hasselnötter
- ½ msk pumpafrö
- ½ dl majonnäs
- Gräslöksolja
- ¾ dl rapsolja
- 1 knippa gräslök
- 1 nypa salt
Gör så här:
- Börja med gräslöksoljan. Hetta upp oljan till ungefär 60 grader. Testa gärna med en termometer. Mixa gräslöken tillsammans med salt och den varma oljan som kommer att få en fantastisk färg och dofta underbart.
- Bryt den nedersta torra änden av sparrisen. Koka upp lättsaltat vatten i en vid kastrull.
- Skala äggen och hacka dem grovt. Hacka hasselnötterna grovt. Hetta upp en stekpanna och rosta nötter tillsammans med pumpafrön och lite salt.
- Koka sparrisen 5-7 minuter beroende på hur tjocka de är.
- Lägg upp sparrisen på tallrik och lägg på ägghacket. Klicka på majonnäsen, strö över rostade nötblandningen och droppa över oljan.