Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 8 april

Snabbt vardagsbröd i långpanna

Land-läsaren Kristin Barkmans bröd går snabbt att baka utan för mycket stök. Perfekt när man är många i familjen.

 Kristin Barkmans snabba vardagsbröd är enkelt att baka – går åt i ett huj och älskas av alla i familjen.
Kristin Barkmans snabba vardagsbröd är enkelt att baka – går åt i ett huj och älskas av alla i familjen. FOTO: Läsare

Kristin Barkman i Jönköping berättar om sitt vardagsbröd i långpanna:

Mjölsorterna går att variera

”I en familj på fem personer där det går åt en hel del bröd behövs ett enkelt och nyttigt vardagsbröd. Jag har testat många varianter på detta bröd och mjölsorterna går att variera utefter vad som finns hemma för tillfället, så länge som minst halva mjölmängden består av vetemjöl. Jag väljer alltid svenska råvaror och när tillfälle ges även lokalt producerade. Denna omgång var det rapsolja från Drättinge och honung från mina föräldrars grannar i Havrida, Bredaryd.

Läs också: Fröknäcke – enkelt och gott recept

Vardagsbröd i långpanna

Skriv ut

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 7 dl vatten
  • 1/4 dl rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 10 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet fingervarmt och rör ut jästen med det. Blanda i olja, salt, honung, linfrön, solroskärnor och därefter mjölet.
  2. Knåda degen för hand eller i maskin i 10 minuter. Det gör inget om degen känns lite kletigt eftersom den inte ska knådas på bakbord.
  3. Låt jäsa i bunken i 40 minuter.
  4. Häll ut degen i en långpanna och tryck ut den till jämn tjocklek. Skåra rutor med en kniv, 4 x 5 stycken, och låt sedan jäsa i ytterligare 30 minuter.
  5. Sätt på ugnen på 225 grader.
  6. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och grädda i cirka 20 min. Stjälp därefter upp brödet på ett galler och låt svalna.

Recept: Kristin Barkman

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen