Recept 14 februari 2020
Klassiska sockerbullar
Saftiga sockerbullar är en klassisk fikafavorit. Detta härliga recept ger vansinnigt goda bullar.
‘Kakburken’ är namnet på en av Sveriges populäraste Facebook-grupper.
Nu har konditorn Mia Öhrn samlat 50 av de mumsigaste recepten från gruppen till den maffiga boken Kakburken – Hela Sveriges bästa bakverk.
Marie Klangebo, som står för det här receptet, är en riktig fikaentusiast och de här ljuvliga sockerbullarna brukar vara omåttligt populära!
Maries sockerbullar
Skriv ut
Ingredienser (20-25 bullar):
- Deg
- 4 dl gräddmjölk (blanda grädde och mjölk)
- 50 g jäst
- 1 ägg
- 1 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 1 krm hjorthornsalt
- 1 ½ tsk nystött kardemumma
- 14 ½ dl vetemjöl
- 200 g rumsvarmt smör
- Till pensling och doppning
- smör
- strösocker
- malen kanel
- vaniljsocker
- nystött kardemumma
Gör så här:
- Lös upp jästen i mjölken och tillsätt ägget. Är du otålig kan du först värma upp mjölken, annars går det bra att låta den vara kylskåpskall.
- Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Knåda degen 5–10 minuter för hand eller i köksassistent. Låt jäsa cirka 40 minuter.
- Dela degen i 20–25 delar. Forma antingen till runda bullar eller kringlor. Låt jäsa i 30–40 minuter.
- Grädda bullarna i 225 grader i 6–7 minuter. Bullarna ska inte penslas före gräddningen.
- När bullarna har svalnat så penslas de med smält smör och doppas sedan i strösocker som blandats med kanel, vanilj och kardemumma.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.