Recept 14 april
Söndagskaka
Den här kakan gör verkligen skäl för namnet söndagskaka, den passar till finare fika och får smak av både mandel, sultanrussin och syltat apelsinskal. Receptet är ett klassiskt recept i modern tappning.
Receptet kommer från boken Historisk värmländsk mat av Sara Bodin Olsson, boken ges ut på Votum förlag. I boken finns många recept på värmländska bakverk och mat och bland annat en del som bakats och lagats till författaren Selma Lagerlöf. Bland annat denna.
Söndagskaka
Skriv ut
Ingredienser
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 75 g smör + extra till formen
- 50 g skållad sötmandel
- 5 bittermandlar (kan uteslutas)
- 75 g sultanrussin eller vanliga russin
- 50 g syltat apelsinskal, rivet eller i små tärningar
- 1 dl mjölk
- ½ dl grädde
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- ströbröd till formen
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form.
- Smält smöret och låt det svalna. Mal eller mixa mandeln till fint mandelmjöl i en mixer med knivarna monterade.
- Vispa ägg och socker till skum. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret, tillsätt mjölk, grädde och mandelmjölet. Rör till en jämn smet. Häll sist ner russin, apelsinskal och det smälta smöret och blanda.
- Bred ut smeten i formen och grädda kakan i 35 minuter. Stick sedan i mitten av den med en potatissticka och kontrollera om den är färdig, eller behöver stå i ugnen en liten stund till.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.