Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 14 april 2023

Söndagskaka

Den här kakan gör verkligen skäl för namnet söndagskaka, den passar till finare fika och får smak av både mandel, sultanrussin och syltat apelsinskal. Receptet är ett klassiskt recept i modern tappning.

 God, klassisk kaka med både russin och apelsinskal.
God, klassisk kaka med både russin och apelsinskal. FOTO: Fredrik Karlsson/Solstafoto

Receptet kommer från boken Historisk värmländsk mat av Sara Bodin Olsson, boken ges ut på Votum förlag. I boken finns många recept på värmländska bakverk och mat och bland annat en del som bakats och lagats till författaren Selma Lagerlöf. Bland annat denna.

Söndagskaka

Skriv ut

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 75 g smör + extra till formen
  • 50 g skållad sötmandel
  • 5 bittermandlar (kan uteslutas)
  • 75 g sultanrussin eller vanliga russin
  • 50 g syltat apelsinskal, rivet eller i små tärningar
  • 1 dl mjölk
  • ½ dl grädde
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ströbröd till formen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Mal eller mixa mandeln till fint mandelmjöl i en mixer med knivarna monterade.
  3. Vispa ägg och socker till skum. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret, tillsätt mjölk, grädde och mandelmjölet. Rör till en jämn smet. Häll sist ner russin, apelsinskal och det smälta smöret och blanda.
  4. Bred ut smeten i formen och grädda kakan i 35 minuter. Stick sedan i mitten av den med en potatissticka och kontrollera om den är färdig, eller behöver stå i ugnen en liten stund till.

Recept Sara Bodin Olsson Foto Fredrik Karlsson/Solstafoto

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen